5D Mark IV tapasztalatok

5D Mark IV kell ez nekem? Régvolt fotós blog bejegyzés és nagyon nehezen szántam rá magam, mert ma már nem annyira érdekelnek a technikai dolgok részletezései. Teszteléssel sem untatlak, mert az oldal sem erről szól és nem három napra kaptam kölcsön a vázat, mint a „menő magyar fotós oldalak” zöme. Szóval ne várj technikai tesztet, ne várj feltöltött RAW sem, mert itt nem lesz „pixel vadász” pusztán néhány tapasztalat leírására szántam rá magam.

Szerettem volna egy új generációs érzékelővel felvértezett masinát. Alapvetően munkára használom a gépeim, se tájkép, se turista dolog nem mozgat meg és nem is használom a gépet erre. Több, mint 10 éve használok 1-es szériás gépet. Sosem akartam váltani. Most miért vettem mégis 5D Mark IV-et 1DX Mark II helyett? Ragaszkodtam volna pedig pedig..  de nem csináltam nagy hülyeséget ne örülj 🙂

Vajon kell ez nekem? Ezeken agyaltam:

Alapvetően mire nyüstölöm a vázakat: rendezvény, koncert, esküvői fotózás és stúdió. Ez a fő csapás. Megmaradt a táskában azért egy 1-es szériás váz is, hiszen ha nem is esek ma már túlzásokba a sportesemények terén, de akad azért. Elsők között jutottam hozzá a géphez, ami majd 300 pénzel volt drágább, mint amire számítottam.

5D Mark IV mellett szól:

  • 30Mpx -es felbontás. Fotóimból elve több 70×100 –as print készül a Papp László Budapest Aréna számára (ott dolgozom szerződésesként,de a lent linkelt videóban óriás printeket is láthatsz!).
  • 1 széria nagy és nehéz (bár hozzájuk szoktam 10 év alatt)
  • Olcsóbb

5D Mark IV ellen szól:

  • Az elmúlt 10 év alatt több 1D típust használtam minden gombot már csukott szemmel..
  • Meg kell tanulnom újra félprofi géppel fotózni.. tárcsák stb. (lassít)
  • Zsákba macska technikai hibák lehetnek
  • Zár kevesebbet bír
  • Kevésbé igásló kialakítás az 1-es szériához képest

Kicsit féltem, hogy nem válik be, mint a Sigma 50mm f1.4 DG HSM ART. Nem szórakoztam sokat, megvettem. Egyébként a közel 700e ft különbség is elég meggyőző érv volt,hogy jó lesz ez nekem. Néhány hét alatt megérkezett az előrendelésből. Azonnal munkába állítottam szeptemberben és a  sűrű novemberi és decemberi rendezvény szezont derekasan letoltam vele. Fotóztam a The Cure-t a Brian Adams-et és sok más előadót. Volt jegyes fotózásom, családi fotózás, esküvő és stúdió képek is. Egyvalami nem volt, komolyabb sportesemény. Azért is fogok keresni majd akciót (most végre van egy kis időm). Így a követő AF rendszert nem tudtam kiismerni 100% ban. De nem fáj,ha kell darálni ott van nálam az 1D.

5d mark iv A kis Mona Lisa

A kis Mona Lisa

Amit nem használok, arról nem írok. Ilyen a videó és a dualpixel raw. Fotós vagyok, nem videós.. Dualpixel raw sem érdekel. 2016-ben hozzávetőlegesen 40.000 leadott képkockát számláztam. Idén nyomtam fel a szerverem kapacitását 6 terra byte hasznos tárhelyre. Szóval nekem nem hiányoznak 60Mb-os file-ok. 30 Mpx ből marha nagyot lehet printelni, nekem elegendő. Egész egyszerűen okafogyott  számomra a DPR nem is foglalkoztat még.

Update: Röhögés.. azóta akadtak feladatok amikor jó lett volna 60 Mpx -is, bár ez a gép nem generál ekkora felbontást 🙂

5D Mark IV tapasztalatok – Apróságaim amik jók :

Dolgoztam 5D MK III-al is,de abszolút nem jött be. Nem tudtam elképzelni hosszabb távú munkára. Se a képminőség sem a kezelőszervek, sem AF terület, nagyjából semmi nem jött be. Ezzel én nehezen tudtam volna ezekkel együtt élni ezért egyértelműen nemet mondtam akkor az 5D szériára.

Az 5D Mark IV-nél sokkal jobb a helyzet azért. Testre szabhatóbbak a gombok és több van belőlük, de még így sem annyi, amennyit szeretnék (pl. 1DX) Remek minőségű képeket ad a váz és jóval többet tud az elődnél minden szinten (pl. iso és raw felxibilitás).

Nem nagyon láttam még gépet, amihez ilyen gyorsan kijött a “3. gyártó RAW konvertere”.  Hatalmas pacsi érte. Azonnal tudtam használni. A szenzor szuper,de részben ennek is köszönhető, hogy néhány dologra oda kellett figyelnem exponáláskor és nemcsak a gép kezelőszerveire.

Régebbi vázakkal picit máshogy kellett exponálnom. Az Arénában alapvetően előadás közben sötét van. Miért számít ez? Nem ugyanaz? Nem! A régi gépeknél alapvetően sokkal jobban le tudtad húzni a RAW-okban a világosabb területeket és csúcsfényeket. Tehát inkább fölé exponáltál aztán konverterben lehúztad. Ennél pedig inkább arra erősített rá a gyártó, hogy az alul exponált sötét területeket sokkal jobban fel tudod húzni. Valószínűleg a konkurencia miatt, hiszen a sony érzékelők is hasonlóak. Miért érdekes ez az egész? Azért mert egy előadás „nagy totáljainak” elkészítésénél a színpad “fényben” a közönség pedig “sötétben” úszik. Ezért nehéz összehozni a fényes és sötét területeket, így a fényességkülönbség óriási lehet. Felhúzott területek elég jók lettek zajban, régi érzékelőnél ezek szétestek egyből. Egy nagyobb dinamikatartományból lehet gazdálkodnom, ami nagyon ráfért a Canonra a Sonyval szemben. A képminőséggel én nagyon meg vagyok elégedve. Annak ellenére,hogy még szinte mindig ugyanakkora iso val fotózok mint 10 éve szóval még mindig nem 6000 🙂

Két űber dolog az 5D Mark IV-en:

Nagyon tetszik a RAW feldolgozás a vázon, nekem hiányzott eddig a vágás és mentés piszkosul, most van. Fénymérő javult és szerintem az AWB-is, de legjobb fénymérőt az 1DX MK II nél láttam, mikor a kezembe nyomták megjelenés előtt a demó gépet, leesett az állam tőle.Nekem nincs szükségem az igen jó minőségű tapis kijelzőre. Sőt munka közben nem villog a pofámba sem, mert én úgy nem tudok dolgozni. Viszont mikor mutatod a modell csajoknak a képeket és tapizhatja, meg ő lapozhat, akkor TE LESZEL A KIRÁLY 🙂

Update: A gép néma (silent) módban mutatott teljesítménye a leghalkabb eddig, ami volt nálam valaha és tükrös.  Miért fontos? Azért érdekes mert külföldi produkcióknak nembiztos ,hogy van főpróba (ha színházit vagy színpadi előadás van). Előadáson messziről, hangtanul lehet csak dolgozni például itt megnézheted a Finzi Pasca Donka előadását ami 1D MK IV-el készült. Kötelező és használok is zajvédőt ilyenkor. Kiváló a gép erre, tényleg halk (az előírt és kötelező zajvédőt ennek ellenére használni kell, nem érdekes a gép hangja)

Ami roppantul bejött még az a WIFI + NFC-s kapcsolat. Így azonnali képküldés lesz a kezünkben. Nem kell izgulnod ha RAW-ok vannak a gépen, jpg ben továbbküldheted. Kapcsolat néhány másodperc alatt összeáll (ne legyél türelmetlen, ne emeld el a mobilt a váztól, még a fehér pipás ablak fel nem jön.) Az én nexus telefonomban a tetején van az NFC chip. Ha nem pontosan oda tartod ahol található, nem fog menni. El lehet indítani távolról is az exponálást és a gépről átveszi az élőképet is. Sebesség elég jó, használtam már azonnali képküldéshez élesben többször is. Völgyi Atillával dumáltunk erről még nem is túl rég, be is linkelem a cikket róla a profi vázak szánalmas méregdrága vezeték nélküli megoldásairól.. vicc..  (olvasd el, én rosszul voltam ezektől)

5D Mark IV camera connect

Camera Connect 2.0.10.25

5D Mark IV tapasztalatok – Apróságaim amik nem annyira jók :

2x frissíttettem firmaware-t (1.03). Főleg az akkutól vártam többet, de a javulás elmaradt.

A gép leggyengébben teljesítő pontja a fogyasztás (az akku típusa a megszokott a LP-E6N) A Váz jóval többet fogyaszt az 5D MK III tól.  Szituáció függő a készített képek darabszáma néhány száz felvételt tud kb. 650. Én azonnal 2 akkuval vettem a gépet, kell is. Egy esküvőt nem tudok végignyomni eggyel. Próbáltam a gpst és wifit stb kikapcsolni, de nem igazán segít. Kikapcsolt állapotban is lassan, de merül, szóval az az első, hogy megnézzem indulás előtt az a töltöttség! Persze lehet kapni markolatot. Talán a fogása is jobb a gépnek vele. Egyelőre nem tervezem a beszerzést, mert nagyon élvezem a kis könnyebb gépet.. szinte milc 🙂

Egy zavaró dolgot találtam a gépnél. Ez pedig az akkufedél melletti gumi tömítés. Ezt, ha nagyon ritkán is, de ki tudom kisujjal mozdítani a helyéről. Elképesztően zavaró, de vissza lehet nyomni, mert gumi.

5D MK IV Gumi

Önkéntelen kipiszkálható

Másik apró zavaró dolog számomra a vakus menürendszer (ez kb. ugyanaz, mint az 5D MK III-nak) Nekem a régi Canon vázakon jobban kezelhetőbb és egyszerűbb volt. Én átszervezném ez a menüt logikusabbra, gyorsabban kezelhetőre (lehet, azért mert sokat használom). Egyébként lehet nem is fog működni kompromisszum mentesen minden vakus rendszerrel. A Dual pixel AF modul egy új fejlesztés, így az AF segéd fényt vagy a zoom-fejet sem fogja tudni indítani. Kínai gyártók majd kitalálják.. Gyári vakuk mennek az biztos, kínai meg legfeljebb sw updatel, ha majd egyszer vissazfejtik a rendszert (mert ugye nem nyitott) Kínai rendszervakut biztosan nem teszek fel ilyen drága gépre, de nem vagyunk egyformák.

Eos 5D Mark IV tapasztalatok: ezt ne kapcsold be meló előtt mint én!

Egy apró figyelmeztetés!  Ha véletlen bekapcsolod az „objektív torzítás korrekciót” ne lepődj meg. Brutálisan lelassul a gép, mert elkezd ezt azt korrigálni a váz szoftverből. Ez azért másik márkánál nincs ennyire így. Nekem nem hiányzik egy „tökölő” váz amikor dolgoznom kell. Szabályosan leizzadtam, mikor nem akart dolgozni a váz, aztán láttam,hogy a piros fény világít, mintha írna. Kártya cseréltem,de így sem volt jó. Aztán visszaemlékeztem mit állítottam el. Jó tanuló pénz volt,csak nem tudtam röhögni. Szóval kikapcsolva részemről minden ilyesmi. Egyébként első gép, amin bekapcsoltam a magyar menüt, kíváncsi voltam rá, furcsa volt, már kezdem megszokni. Mielőtt be kommenteled: “mé nemtudol magyarul”-t elmesélem ,hogy mikor elkezdtem fotózni ezekben  a vázakban nem volt magyar menü és fogalmam se volt, hogyan fordították volna le a szofisztikált AF kifejezéseket az 1D menüben.

Végszó:

AF pontra kilinkelt spot mérés, míg mindig csak 1-es szériában van és ez fáj.  A fürge félhomályban érzékeny AF az bejövős (még 1,4x –el is!). A minden napi fotóriporteri munkára és sportra 1-es széria ajánlott továbbra is. De nekem esküvőre és lassabb dolgokra MK IV inkább használhatóbb. Súly sem mindegy az árkülönbség az meg egy 6D ára, de ő kimaradt az életemből, de nem temettem el még őt sem. Várom a 6D Mark II -is.

Az 5D Mark IV nagyon jó gép. Viszonylag döcögősen váltottam rá, de nem bánom, hogy van egy ilyenem is, mert élvezem a munkát vele.

Update 2017 02 20:

Fotóriporter kollégák kérdezték a képküldést. Alapból tud ha jpg-ben dolgozol minden méretet ha konvertálás nélkül akarod küldeni. Ha raw-ban dolgozol akkor Full HD méretben tallózhatod telefonon a képeket aztán mehet.

Még egy dolog amit teszteltem az anti-flicker shoot vagy villózás mentes felvétel. Több jó koncert felvételem lett a villódzó ledfalak előtt játszó bandákról. A ledek frissítse frekvenciája miatt egy gyönyörű elmosódott moslékot kapunk ilyenkor ha nem a megfelelő zársebességgel dolgozunk. Javul a helyzet a funkció aktiválása után.

Miért ér többet egy nagyobb szenzor mint a legprofibb de kisebb felbontású váz? A nem túl tökéletes rendezvény videóban megpróbálom megmutatni. Itt a koncertfotóimból készült óriási printek láthatóak VIP szint falain.

 

Update 2017 04 19:

Két dologra kerítettem sort a napokban. Az új firmware 1.0.4 telepítése és az AF tapasztalatok élesben méghozzá sport eseményen.

Firmware 1.0.4:  Az 1.0.4 es szoftver újdonságai szóra sem érdemesek. Munka szempontjából mégis ez a legfontosabb:

  • kijavítja azt a hibát, amely miatt az autofókusz előfordul, hogy nem reagál, amikor az autofókuszt az exponáló gomb, az AF-ON gomb vagy az AE-rögzítés gomb lenyomása aktiválja, a felhasználói beállítások menüben konfiguráltaknak megfelelően

Ebbe az egybe beleszaladtam, de nem tudtam miért nem reagál a gép. Ez úgy néz ki, hogy pipa.

És még egy dolog, amit tapasztaltam. Némileg javult az akku idő. Az egész dolog még friss, hiszen néhány napos a dolog. Én több akkuval járok, de jobban örülök a javuló tendenciának.

AF (AI Servo):  Az AF-et két sporteseményen néztem meg közelebbről. A második a frissítés után történt ami K1 és MMA ketrecharc volt. A K1-nél 2 módod hajtottam az AF-et C1 és C2 (az AF menüben).

A C1- et távolabbról használtam (sokoldalú többcélú) Ezt az egész alakos mozgások követésére használtam. Minden csúszkával középen.

A C2-t  (témák követése folyamatosan lehetséges akadályok esetén) a szorítóhoz közel használtam, ahol a gyors mozgás miatt gyakran elém ugrott valaki, illetve a szorító kötelei is belógtak többször. Ez azért volt, mert 4-5 kameraman ugrált folyamatosan az élő tv közvetítés miatt, így kevésbé lehetett tiszta közeli képeket készíteni (de nem is a közelikről szólt a munkám)

Az MMA-t viszont kizárólag messzebbről fotóztam (azért, hogy jobban belássak a ketrecbe)

Követés és fókusztartásban is sokat javult az elődhöz képest 5D Mark IV a tapasztalataim szerint. De mindezek mellett természetesen nem veszi fel a versenyt a drágább testvérrel, még az előzővel sem. Az igaz, hogy gyors a fókusz, de nem képes a váz rendelkezésre állni egy-egy kocka után, ami igazából a sportgépek lelke. Amire használtam arra tökéletes. Ha viszont mindennap sportot kellene csinálnom kompromisszum mentesen új 1D-t vennék.

Általánosságban elmondható, hogy mindenesnek tökéletes választás a gép, de speciális profi feladatokra nagyon hiányozna a nagy tesó (és fog is az indokolatlanul magas 2.1 milliós induló árával) Nekem nagyon bejött ez a masina Még sokat kell vele lennem,hogy kiismerjem teljesen.

Közben elkészült egy sorozatom is az Orange Skate Park– ról, ami tartalmaz sport elemeket is bőségesen.

5D Mark IV sport5D Mark IV sportfotó
Budapest Aréna Bellator
Eos 5D Mark IV sport K1
5D Mark IV sportfotózás
5D Mark IV k1 ko