Eseményfotózás közel a világsztárokhoz

A vállalati ügyfeleknek szánt rendezvényfotózás oldalam már van (ott megtalálhatod a szolgáltatás árát is, ami óradíjas). Viszont most más témát érintek, kötetlenebb stílusban. Talán az esemény, koncert és színpadi fotózást csináltam a legtöbbet az évek alatt. Most a koncert és tánc témát érintem ebben a blogban, főként azért, hogy ne csak az esküvős oldalamról ismerj. Én jobban szeretem eseményfotózásnak vagy rendezvényfotózásként emlegetni mindkettőt, hiszen komplett eseményekben gondolkodom. És az események legtöbbször nem csak a színpadon zajlanak. Így legalább kitalálhatod mivel is foglalkozom, ha vége van az esküvői szezonnak.

Jelenleg is a Budapest Arénában fotózom koncerteket, előadásokat. Most nyilván eszedbe jut, hogy milyen koncertre fogtok menni. De kérlek! A következő három dolog miatt ne keress meg semmiképp (ez a best off):

  1. Szerezz jegyet koncertre légyszi!! Tudom, telt ház van, ugye megoldod! Te úgyis mindenkit ismersz!
  2. Vigyél be az arénába fotósnak – takarítónak – stb.
  3. Majd lehetek a segéded? (komolyan gondolja)

Ez körülbelül olyan, mintha szólnék neked: “hé üres itthon a hűtőm és hozz kaját” mert te úgyis pizzériában dolgozol :). Vicces, de természetesen halál komolyan gondolják a kedves ismerősök. Túldimenzionálják a szerepem, ezekben sajnos nem tudok segíteni.

eseményfotózás Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers – Papp László Budapest Aréna

A legemlékezetesebb ez első Budapest Arénás kezdő munkám volt 2006-ban. Egy viszonylag ismeretlen, kisebb névvel kezdtem: Eric Claptont kellett fotóznom. 🙂 Féltem és rettentően izgultam, pedig csináltam pár fotót már előtte is. Clapton már akkor legenda volt mikor még aszt sem tudtam, mi az az elektromos gitár. Ezután jött számomra a váratlan fordulat a helyszínen (azóta többször is láttam ilyet) : a promoter jelezte a sztár nem engedi magát fotóztatni, csak a keverőpult végéből. Akkoriban elfogadhatatlan volt több mint 60 méteres távolságból dolgozni. Nem igazán volt elegendő mennyiségű fény a színpadon. Nagy teléhez főleg (azóta ez a trend változott picit). Másnap néztem az online sajtóban dolgozó „kollégák” vetítővászonról készült képeit. Akkor még messze voltam minőségben és rátermettségben az említett „kollégáktól”. Az izgalom megmaradt még hónapokig… aztán elvesztettem. Idő kellett amíg rájöttem, sokat kell még fejlődnöm. Megtanultam gyorsan: „ha valamit le tudsz fotózni az a legkevesebb”. A rendezvény és eseményfotózás sokkal kifinomultabb munka.

eseményfotózás koncert Green Day Budapest

Green Day – Papp László Budapest Aréna

Milyen  napi szinten világsztárokat fotózni? Mivel elég régóta csinálom, így azt tudom neked mondani, hogy nekem már teljesen mindegy ki van a színpadon. Már volt ideje elmúlni a varázsnak vagy sztárság iránt érzett bármiféle szimpátiámnak. Nekem ez egy munka. A sztárok többségét elszigetelik mindenkitől. A körülöttük lévő emberek és management néha borzalmasak, csak a hiszti megy. Lady Gaga társasága garantáltan élvezte nélküli azoknak, akik dolgoznak vele, persze biztos van az a pénz. Vannak kivételek is, a legszimpatikusabbak előadók mind rock zenészek voltak. Néhány nagyon emlékezetes bulim volt a több mint 11 év fotózás alatt. Az egyik a zseniális The Rolling Stones. Ők a kakukk tojás, mert a szomszédban akkori Népstadionban láttam / fotóztam őket. Ők szinte mindenben a legnagyobbak voltak. A fotózási szerződésük szerint, tiltott a retusálás, ők még mindig azok, akik… Vannak fura dolgok, például volt olyan management aki bekérte az elkészült képeket. A legkomolyabb ügyem a warner brothers és a vele szerződöttek közti különös jogi megállapodása miatt esett meg. Itt nemcsak bekérték és jóváhagyták külföldön az elkészült anyagot, hanem feliratoznom is kellett minden felvételt amin külön szerepeltek az íróra és a stúdióra vonatkozó védjegyek.

Az Arénában AC/DC volt talán örök emlék, akárcsak a dupla RHCP. Főleg a Chili okozott meglepetést! Micsoda erő van bennük élőben! És végül 2017-ben is volt meglepetés, amit a Green Day okozott. Hihetetlen élmény volt a közelükben töltött pár perc, mert végighülyülték az egészet. Imádtam az önfeledt laza viselkedésüket, mint a  gyerekek (ma már inkább kiszámítottak a sztárok). Utána lezúztak mindenkit a pörgős műsorukkal. Őket is bármikor újra nézném. Rengeteg előadót fotóztam már, Coldplay, Pink, Shakira, Beyonce és sorolhatnám a világsztárokat. Zene menüpontban megnézheted.

A koncertfotó a modern gépeknek köszönhetően egy nagy előadónál ma már kevésbé nehéz feladat, mint 10 éve. Viszont a ledes világítások elterjedésével néha vért lehet izzadni, hiszen az ezekkel (főleg teli színnel) telibe világított előadókról lehetetlen használható képet készíteni.

eseményfotózás tánc góbi rita érintések

Góbi Rita – Érintések 

Eseményfotózás

Szeretem fotózni a mozdulat művészetét. A műfaj a szépsége miatt van itt, ebben a cikkben. Leginkább a kortárs tánc érdekel. 2008-ban kezdtem komolyabban foglalkozni a táncfotózással. Technikailag óriási kihívás rossz fényviszonyok között mozgó embereket fotózni. Rengeteg hazai és külföldi előadót sikerült lencsevégre kapnom, neves tánccsoportokkal dolgoztam (a Belga Compagnie Thor tánc együttes nyomtatott és digitális anyagaiban szerepeltem 2008-ban).

eseményfotózás tánc Góbi Rita fehér fal

Góbi Rita – Fehér fal (2012 újragondolás)

Legrégebbi kapcsolatom a neves koreográfussal, Góbi Ritával alakult ki. Bár mostanában a művészetekkel kevesebbet foglalkozom, mégis évek óta követjük egymást. Ritának köszönhetek olyan élményeket, amit egy kívülálló sosem látna. Például, hogy hogyan áll össze a kortárs előadás, vagy régebbi darab felújítását hogyan értelmezi újra évek múltán. Amikor fényképeztem a próbákat, óhatatlanul belém ivódott, hogy mit jelenthetnek neki a mozdulatok és a gesztusok. Ezek olyan élmények, melyek sokkal jobban megértették velem ezt a műfajt. Ritáék által külföldön is megjelenhettem tánc anyagaimmal, amit Finnországban lettek kiállítva.

Elmúlt több mint tíz fotózással töltött évemet nehéz lenne leírni pár mondatban. Protokoll események és nemzetközi konferenciák ugyanúgy szerepelnek a referenciáim  között, mint a sport és a színházi rendezvények is. Szolgáltatásom megtekinthető a rendezvényfotózás oldalamon ahol megtalálható az árazás is, amely a fotózással eltöltött órák alapján történik. Professzionális felvételeket készítek, nagyrészt vállalati ügyfeleknek. Céges rendezvények, csapatépítők és évzáró ünnepségek mellett, protokoll események fotózását is vállalom, nagyvállalati referenciákkal. Vállalom magazinoknak riport fotóanyagok készítését, kiállítások, megnyitók, partik fotózását. Speciális igények esetén mobil műtermet állok rendelkezésre a kívánt helyszínen, így professzionális körülmények között is készülhetnek az alkalomhoz kapcsolódó képek (például egy jótékonysági bál részvevőiről).