Eseményfotózás közel a világsztárokhoz

Az eseményfotózás címet adtam ennek a bejegyzésnek, mivel vállalati ügyfeleknek szánt rendezvényfotózás oldalam már van (ott megtalálhatod a szolgáltatás árát is, ami óradíjas). Viszont most más témát érintek, kötetlenebb stílusban. Talán az esemény, koncert és színpadi fotózást csináltam a legtöbbet az évek alatt. Most a koncert és tánc témát érintem ebben a blogban, főként azért, hogy ne csak az esküvős oldalamról ismerj. Én jobban szeretem eseményfotózásnak vagy rendezvényfotózásként emlegetni mindkettőt, hiszen komplett eseményekben gondolkodom. És az események legtöbbször nem csak a színpadon zajlanak. Így legalább kitalálhatod mivel is foglalkozom, ha vége van az esküvői szezonnak.

Jelenleg is a Budapest Arénában fotózom koncerteket, előadásokat. Most nyilván eszedbe jut, hogy milyen koncertre fogtok menni. De kérlek! A következő három dolog miatt ne keress meg semmiképp (ez a best off):

  1. Szerezz jegyet koncertre légyszi!! Tudom, hogy telt ház van, ugye megoldod! Te úgyis mindenkit ismersz!
  2. Vigyél be az arénába fotósnak – takarítónak – stb.
  3. Majd lehetek a segéded? (komolyan gondolja)

Ez körülbelül olyan, mintha szólnék neked, hogy üres itthon a hűtőm és hozz kaját, mert te úgyis egy pizzériában dolgozol J. Vicces, de természetesen halál komolyan gondolják a kedves ismerősök. Túldimenzionálják a szerepem, ezekben sajnos nem tudok segíteni.

eseményfotózás Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers – Papp László Budapest Aréna

A legemlékezetesebb eseményfotózásom ez első Budapest Arénás kezdő munkám volt 2006-ban. Egy viszonylag ismeretlen, kisebb névvel kezdtem: Eric Claptont kellett fotóznom. 🙂 Féltem és rettentően izgultam meg minden ilyesmi, pedig csináltam pár fotót már előtte is. Clapton már akkor legenda volt mikor még nem tudtam, mi az az elektromos gitár. Ezután jött egy számomra váratlan fordulat a helyszínen (ami nem is annyira ritka mai fejjel): a promoter szólt, hogy a sztár nem engedi magát fotóztatni, csak a keverőpult végéből. Akkoriban elfogadhatatlan volt több, mint 60 méteres távolságból dolgozni. Nem igazán volt elegendő mennyiségű fény a színpadon. Még nagy teléhez sem, mint mostanság. Másnap néztem az online sajtóban dolgozó „kollégák” vetítővászonról készült képeit. Akkor még messze voltam minőségben és rátermettségben az említett „kollégáktól”. Az izgalom megmaradt még hónapokig… aztán elvesztettem. Idő kellett, hogy rájöjjek, sokat kell még fejlődnöm. Megtanultam gyorsan: „ha valamit le tudsz fotózni az a legkevesebb”. Egy rendezvény és eseményfotózás sokkal kifinomultabb munka.

eseményfotózás koncert Green Day Budapest

Green Day – Papp László Budapest Aréna

Hogy milyen világsztárokat fotózni? Mivel elég régóta csinálom, így azt tudom neked mondani, hogy nekem már teljesen mindegy ki van a színpadon. Már volt ideje elmúlni a varázsnak vagy sztárság iránt érzett bármiféle szimpátiámnak. Nekem ez egy munka. A sztárok többségét elszigetelik mindenkitől. A körülöttük lévő emberek és management néha borzalmasak, csak a hiszti megy. Egy Lady Gaga garantáltan nem élmény azoknak, akik dolgoznak vele, persze biztos van az a pénz. Vannak kivételek is, a legszimpatikusabbak előadók mind rock zenészek voltak. Néhány nagyon emlékezetes bulim volt a több mint 11 év fotózás alatt. Az egyik a zseniális The Rolling Stones. Ők a kakukk tojás, mert a szomszédban akkor még álló Népstadionban láttam / fotóztam őket. Ők szinte mindenben a legnagyobbak voltak. A fotózási szerződésük szerint, nem retusálhatóak és fiatalíthatóak meg, ők azok akik… Vannak fura dolgok, például volt olyan management aki bekérte az elkészült képeket. A legkomolyabb ügyem a warner brothers és a vele szerződöttek közti különös jogi megállapodása miatt esett meg. Itt nemcsak bekérték és jóváhagyták külföldön az elkészült anyagot, hanem feliratoznom is kellett minden felvételt amin külön szerepeltek az íróra és a stúdióra vonatkozó védjegyek.

Az Arénában AC/DC volt talán örök emlék, akárcsak a dupla RHCP. Főleg a Chili lepett meg, micsoda erő van bennük élőben. És végül 2017-ben is volt meglepetés, amit a Green Day okozott. Hihetetlen élmény volt a közelükben töltött pár perc, mert végighülyülték az egészet. Imádtam, hogy önfeledt laza, gyerekek (ez nem szokványos, inkább kiszámítottak a sztárok). Utána lezúztak mindenkit a pörgős műsorukkal. Őket is bármikor újra nézném. Rengeteg előadót fotóztam már, Coldplay,Pink, Shakira, Beyonce és még rengeteg világsztárt. Zene menüpontban megnézheted.

A koncertfotó a modern gépeknek köszönhetően egy nagy előadónál ma már nem annyira nehéz feladat, mint 10 éve. Viszont a ledes világítások elterjedésével néha vért lehet izzadni, hiszen az ezekkel (főleg egy színnel) telibe világított előadókról lehetetlen használható képet készíteni.

eseményfotózás tánc góbi rita érintések

Eseményfotózás : Góbi Rita – Érintések 

Eseményfotózás

Eseményfotózás ez is, bár ez nem a záporozó megrendelésekről szól, ez pedig a tánc. Szeretem fotózni a mozdulat művészetét. A műfaj a szépsége miatt van itt, ebben a cikkben. Leginkább a kortárs tánc érdekel. 2008-ban kezdtem komolyabban foglalkozni a táncfotózással. Technikailag óriási kihívás rossz fényviszonyok között mozgó embereket fotózni. Rengeteg hazai és külföldi előadót sikerült lencsevégre kapnom, neves tánccsoportokkal dolgoztam (a Belga Compagnie Thor tánc együttes nyomtatott és digitális anyagaiban szerepeltem 2008-ban).

eseményfotózás tánc Góbi Rita fehér fal

Góbi Rita – Fehér fal (2012 újragondolás)

Legrégebbi kapcsolatom a neves koreográfussal, Góbi Ritával alakult ki. Bár mostanában a művészetekkel nem annyit foglalkozom, mint amennyit szeretnék, mégis évek óta követjük egymást. Ritának köszönhetek olyan élményeket, amit egy kívülálló sosem látna. Például, hogy hogyan áll össze egy kortárs előadás, vagy egy régebbi felújítását hogyan értelmezi újra évek múltán. Amikor fényképeztem a próbákat, óhatatlanul belém ivódott, hogy mit jelenthetnek neki a mozdulatok és a gesztusok. Ezek olyan élmények, melyek sokkal jobban megértették velem ezt a műfajt. Ritáék által külföldön is megjelenhettem tánc anyagaimmal.

Elmúlt 11 évemet nehéz lenne leírni pár mondatban. Protokoll események és nemzetközi konferenciák ugyanúgy szerepelnek a fotózott eseményeim között, mint a sport és a színházi rendezvények is. Talán ezekről később… Addig is megnézheted a rendezvényfotózás oldalamat és a szolgáltatás árazását.