Loading

Esküvői fotózás

esküvői fotózás

Esküvői fotózás

Esküvői fotózás, gondolatok amit fontosnak tartok veled megosztani.  A most olvasott oldal a te segítésedre jött létre, ezért kérlek nézz szét a többi írásom között is, biztosan találsz számodra érdekes dolgot. Ha ezeket a sorokat olvasod, máris közelebb kerültünk egymáshoz. Görgess lejjebb ott találod a segítségemet a témával kapcsolatban.

Milyen számomra az ideális pár? Aki őszintén érdeklődik a munkám iránt és kitudja mutatni egymás iránt az érzelmeit. Az ideális menyasszony modern, elegáns szereti az egyedi megoldásokat akár különleges fotózást és az esküvője terén. Az ideális vőlegény őszinte, férfias és természetes.

A belső érzelmek megmutatása többet ér mint bármilyen beállított póz. Számomra a legfontosabb,hogy ezeket tudjam megmutatni. Ha számodra is ezek fontosak, csak úgy mint időt szakítani az esküvőd fotózásra, akkor megtaláltuk egymást. 

Esküvői fotózás – amit tudnod kell róla  

Nem szeretem ha fotóznak, nem vagyok fotogén! Ne görcsölj azon ha úgy érzed nem vagy fotogén. Vannak tippek amivel leküzdhető ez is. Ilyen például a jegyes fotózás mindenképp javaslom számodra a nagy nap előtt. Kötetlen hangulatba tudjunk dolgozni “élesben” miután megszoktátok a kamerát. Az aznapi sorozatra kevés az idő, bénázni sem fogtok, hiszen akinek volt jegyes fotózása annak több esélye van a jó fotókra méghozzá gyorsabban. A jegyes oldalon még azt is megtalálod,hogyan sminkelj és öltözz ehhez fel. Meglátod miről szól és hogyan zajlik a fotók készítése, ezek után nem lesz benned félsz és kérdés a az esküvőd napján.

A kreatív fotózás (beállított képek készítése) miért szokott másik napon lenni?

Nincs az esküvői forgatókönyv beosztásához kötve a sorozat. Tehát a kreatív fotózást akár 100 km-re is tehetjük. Melyiket választanád a két lehetőség közül?

  1. Ajánlok neked ötleteket, akár például egy kastélyban több órában készült profi kreatív sorozathoz. Ráérősen, megfelelő fényekkel, és jó hangulatban.
  2.  A szertarások között rohanva, stresszesen leizzadva maximum egy órában készítünk pár beállított képet.

Minőségben óriási lesz a különbség. Általában a környezeten és azon múlik mennyire rohanunk! Nektek sem lesz aznap mindegy mire megy az időtök! Vajon mennyire lesz szoros a forgatókönyv? Az idő fontos tényező aznap, ezért kötelező betartanunk a pontos menetrendet. Amint látod, ez a kérdés az egyik meghatározó része a esküvői fotózásnak és a sorozatunk minőségének. (a kreatív esküvői fotózás ötletek cikkem ennek szentelem)

Egy ceremóniamester esetleg vőfély maximum 10 percig köti le a násznépet. A fotózásra történő távozásunkkal keletkező űr legalább másfél óra (erre figyelj)! Egy állófogadáson általában el laposodhat az esemény. A blogomban találtok olyan helyet, ahol megvan minden a minőségi kreatív fotózáshoz, emiatt felesleges másik napra tenni. De ettől függetlenül egy jól egymásra figyelő és hangolódó pár tökéletesen választott színhelyen, sokkal jobb fotósorozatot fog “produkálni”, mintha aznap a rohanásban készülne. A drágább csomagomban beépített a másik napon történő kreatív fotózás. Így akár eltérő helyszínen is készülhet az esküvőtől! esküvői fotózás fotobese

Rossz időjárás esetén mi történik? Keresünk egy másik időpontot, egyéb esküvői dátumaimat figyelembe véve. A rossz időjárás rizikója benne van a pakliban. Ha kültéri sorozatot álmodtál meg ezzel számolj! Rendelkezésedre fogok állni drágább csomagok választása esetén egy hétköznap is, ha ez bekövetkezne. Nem jelent problémát egy munkanapi kreatív sorozat, mivel hétköznapi is csak ezzel foglalkozom. Neked csak a ruhabérlet meghosszabbításáról kell gondoskodnod. Késő ősz és a téli hónapok alatt ne várj csodát, oda mindenképpen műtermet javaslok. Sőt a szeles, záporos tavasz eleje sem mindig alkalmas a kültéren megálmodott fotókhoz, ezzel számolj! 

Mi találjuk ki hogyan pózoljunk a fotókon?

Felesleges gondolkodnotok rajta, az én dolgom a beállítások megtervezése.  A fenti kreatív cikkemben benne van erről minden.

Vicces eskükővői képeket szoktál készíteni?

Sajnos nem az én stílusom a vicces esküvői fotók (ha rákattintasz egy cikket találsz magyarázattal)

Kérdések és válaszok!

Mennyi képet kapsz?

A leválogatás végén egy átlagos esküvőn hozzávetőlegesen 600-800 darab fotót kapsz kézhez. (esküvők időtartama és a nálam kiválasztott fotózási csomagok kép darabszámát nehéz egymásmellé tenni, eltérhetnek egymástól) Én igazából a minőség híve vagyok, 1000 darab fénykép végignézése bizonyára picit megterhelő is a rokonnak. Én 600-700 darabból álló sorozatot elegendőnek tartok de ha több jó felvétel készül természetesen megkapjátok. Ne hidd el, hogy a darabszámban a lényeg! Értem ,hogy te szeretnél válogatni, de hidd el, elég ha megbízol bennem, eltudom dönteni melyik fotó jó. Néhány ütős kép mindenkiben jobb hatást kelt több középszerűtől. A gondos, magas minőségű és kritikus válogatás legalább annyira fontos, mint az exponálás (fényképezés). Engem a fotóim végett ítélnek meg, emiatt fontos, hogy csak a legjobb felvételek kerülhetnek hozzátok. Képszámtól függetlenül vállalok kisebb esküvőt is. Volt olyan esküvőm, ahol mindössze 120 db fotó készült és 70 db került átadásra (csak házasságkötés volt és pár darab beállított kép a pár kívánsága szerint). Az átadott képszám függ a választott csomagtól és az esküvő hosszától!

 esküvői fotózásról fotobese

Hogyan kapod meg a képeket?

Kis felbontásban valamely felhő szolgáltatótól lesznek letölthetőek (google drive,ms one live) három hét után. A nagyméretű fotókat usb 3 pendrive-on kapjátok meg, ezt a közepes és nagy csomagárak tartalmazzák. CD és DVD lemezt már csak egyedi kérésre készítek, az okos tv-n usb drive-ról lejátszható fényképek vagy esetleg slideshow sokkal kényelmesebb.

Mikor kapod meg a képeket?

Három hét múlva már biztosan nálatok lesznek a kisméretű képek. A nagy méretűek átadása függ a szolgáltatásoktól is, például kértek -e fotókönyvet? Ezeket általában az elkészült fotókönyvvel, illetve a számlával adom át ami e-mailen érkezik.

Retusálva vannak a képek? (alap és extra retusról)  Alap retusálásra kerül az összes beállított esküvői kép és a közeli felvételek. (polgári, templomi) Mindenképpen jelezzétek ez irányú extra igényeiteket, ha lehet előre. Nem kerülnek retusálásra a távoli képek, a násznép, az esküvői színhely és a csoportképek. Bőrhibákat javítom, de bőrbetegség eltüntetését vagy fogsor javítást például egy 1000 db-os fotósorozaton ne várjál el tőlem, hiszen ez rengeteg munka. Speciális esetekben el kell döntenem,hogy lehetséges -e egyáltalán a javítás.  (a teljes sorozaton az már extra retus szolgáltatás). Teljes testátalakítás, ruha átszabás, frizuraigazítás és a rokonság átalakítása a komplett esküvői sorozaton nálam nem fér bele az alapárba. Azért tartom ezt fontosnak leírni,  néha irreális, sőt magasabb árkategóriás elvárásokkal találkozom. Ha nem fogadod el magad, ha nem jól áll a ruhád, ha elégedetlen lennél a helyszín küllemével, akkor szent meggyőződésem, hogy ezen problémák megoldása nem a fotós feladata! Extra retus szolgáltatásom is létezik, két csomagban, ennek árazását az ennekszánt oldalon találod meg. Itt testátalakítás a ruha egy egy hibájának elfedése is benn található az árban. Karvékonyítás, has és tokaigazítás emberi keretek között lehetséges ezeknél a csomagoknál.

Válaszok a kérdéseidre az esküvői fotózásról

A nagy napotok “megfagyasztott” pillanatai remélhetőleg melegséggel fognak eltölteni, amikor újra nézitek a felvételeim, akár évek múltával is. Remélem, képes vagyok  érzelmeket kelteni, benned és mindenkiben aki megnézi a fotókat!

esküvői fotózás galériák

Kapok esküvői fotókönyvet esetleg albumot?

A Fine Art esküvői fotókönyvek opcionálisak és csomagfüggőek. Ha nincs a csomagban akkor egyedileg rendelhetőek, különböző méretekben léteznek (írtam a esküvői fotókönyv készítésről). A fotókönyv oldalon láthatod az árazásukat is. A szülőknek is szoktak rendelni egy–egy kisebb példányt. Nálam senki sem vár 2-3 hónapot az albumokra pár hét alatt elkészül miután döntöttél a képek kiválasztásában. A fotókönyvek gyártása, elszámolása, számlázása külön történik az esküvőtől. Csak saját esküvői fotóimból készítek könyvet.

Mennyibe kerül? 

Info: Árazásom publikus, régen itt volt látható, de az átláthatóság miatt áthelyeztem esküvői fotózás árak oldalra. Csomagok mindent fednek de ha kérdésed van ezzel kapcsolatban akkor keress meg!

Hogyan sminkeltess? 

Azért írom ezt le mert a jó sminkes munkája nagyon sokat dob a fotókon, de lejjebb láthatod,hogy nem mindig. Ilyenkor  kötelező profi sminkessel dolgoznod! Ők tökéletesen el tudják dolgozni a színeket és fedni a bőrhibákat. Bár retusálás profin megy, de teljesen kisminkelni képtelen vagyok.  Az esetek nagy részében fel kell készülnünk a vakus fényképezésre. Azt javaslom, a szokásostól mindenféleképp erősebben sminkeltess (ne te, hanem profi). Vőlegénysmink: Kérlek ne! Ne tévesszen meg ha olcsó, esetleg ha ingyen adják. Borzasztóan megkeseríti az életem. A férfiak izzadnak, sokkal inkább mint a hölgyek. Foltokban olvad le és folyik a nyári hónapokban a férfiakról. Nekem sok órás munka eltüntetni a károkat miatta. Van hogy megfogja az inget is. 30-32 fokban már nem lézetik olyan smink és nincs olyan pasi akin fennmaradna. Pici púdert maximum.

Papírképek benne vannak az árában?

Szeretem papír képeket, de érdekesen alakultak a papírképek utánrendelései. A 2014-2016-os szezonban 1, azaz egy darab 30×45 cm-es printet rendeltek tőlem, ezért csak opcionális. Elő tudok hívatni, de egyeztetést igényel, mert MM és egyéb áruházláncok áraival nem akarok versenyezni, a minőség pedig drágább és nem is biztos, hogy látszik egy 10×15 vagy 13×18 cm-es képen. (Ilyenkor előszeretettel rendeltek így: A bedöntősből 10 db-ot kérnék, aztán amin a Laciék vannak abból 3 db de ez nagyobba szeretnénk.. (szóval érzed milyen ez..) Nagyméretű, akár FineArt pintek ettől függetlenül rendelkezésre állnak 30×45 cm-es szoktak rendelni a hálószobába az ágy fölé 🙂

Videózást is vállalsz?

Én csak a fotós feladatokra koncentrálok. Természetesen tudok kollégát ajánlani, akivel szívesen dolgozom. Aki tiszteletben tartja az esküvőt és a másik munkáját, akinek fontosabb az intim szférátok mint a 30 centiről videózott klipp.

Láttuk,hogy ketten fényképeznek esküvőn, vállalsz ilyet?

Saját stílusom van, ezt szeretném végig vinni az esküvőn, így egységes egész sorozatot kapsz amiért felelősséget vállalok. Bízz bennem, évek óta csinálom, minden fontos momentumokról kaptok fotót :). Viszont, speciális esetekben egyenesen javaslom is neked a két fotóst. Ilyenkor is a saját stílusom dominál a képanyagon, főleg a kreatív sorozatnál. Így viszont lesz időnk fotófalas, kellékes fotózásra is. Amíg a vendégsereg a fotófalnál tartózkodik lesz időm az egyéb momentumok megörökítésére. Nem elhanyagolható, hogy így például a templomi bevonulás többféleképpen tudjuk így megörökíteni. A másodfotós árazása nem sokban emeli a költségeid, ilyen csomagot is találsz az árak oldalamon.

Segítők jöhetnek?

Igen egy darab barátnőnek semmi akadálya. Főleg az aznapi fotózásokra vonatkoznak a ezek a sorok, ahol nagyon kevés az idő. Amiért kevésbé lelkesedem egyéb személyek jelenete miatt: Sajnos önkéntelenül rájuk(is) figyeltek a fotózás során és az esetek többségében emiatt mindenféle intimitás eltűnik köztetek a képeken. 3-4-5 ember vesz körül nem fogtok tudni elmélyedni az érzelmekben és egymásban. Ezt garantálom. Egész biztosan elveszik a varázs.. Ezáltal a pillanatok meghittségét nehezebben esetleg egyáltalán nem tudom tükrözni a képeken. Az önmagát fotóztató ceremóniamester a körülöttetek keringő videós engem zavarhat a munkámban, amire sokszor nagyon kevés időm van. Mindenbe beleszóló anyukák és anyósok is nagyon veszélyesek ilyenkor! 🙂 (Sajnos, az anyuka és menyasszony közötti veszekedésbe fulladt fotózásom is volt) Kérlek minimalizáld a jelenlévők számát, a fotósorozat csakis rólatok szól! Legyen a szemed előtt, hogy a legjobbat szeretném és ebben igen is zavar a videós jelenléte (szerződésemben ez a tétel is szerepel már). A másik napon tartott esküvő fotózás elegendő lehetőséget adhat a videós kollégáknak is.

Kell a személyes találkozás?

Ma már van Skype,  WhatsApp és Viber is (ezen elérsz +36209627224). Ha tényleg velem képzelitek el az esküvőtöket akkor következők miatt talán érdemes lehet találkoznunk:

  • Szeretném, ha megnéznéd az általam készített fotókönyveket. A kézben tartott végeredmény sokkal jobb rálátást biztosít egy internetes jpg -nél.
  • A részleteket szeretem átlátni és megbeszélni.
  • A fotós választása egy esküvőre érzelmi döntés is a részetekről, ha mégsem vagyunk szimpatikusak egymásnak, ne fogjunk bele.
  • Szolgáltatók terén is tudok neked segíteni. Rengeteg esküvői szolgáltatóval dolgozom a stílusotoknak és igényiteknek megfelelő javaslata / kiválasztása gyorsan fog menni!
  • Szeretnélek titeket megismerni.  Azért, mert nehezen tudom elképzelni a esküvő fotózás folyamatát minimális összhang nélkül, amely később az egész napotokon végig fog kísérni. 

Miért válassz engem az esküvődhöz?

Mesélhetnék neked a minőségről és technikai dolgokról. De igazából a kreatív látásmódom lesz a hozzáadott érték az esküvődhöz. Ebben szeretnék más lenni, ha nem látsz az esküvő fotókban különbséget akkor teljesen mindegy kit bízol meg. Ma mát mindenkinek van barát és ismerős, aki rendelkezik jó fényképezővel. Nekem az a dolgom, hogy megörökítsem és eltároljam azokat a pillanatokat az esküvői képeken amiket nem tudunk megismételni többet. Fotóst találsz sokat,de ne vezéreljen az olcsó szívességbeli munka, hanem a határidőre szóló szerződéses profit válaszd. Az esetleges együttműködésünk  feltételeiket szerződésben rögzítjük, ami véd téged és a teljesítés végén természetesen számla is jár. Az látásmódomon túl a szakértelmemről olvashatsz az oldalon, hiszen az iparág minden aspektusát igyekszem érinteni a cikkeimben. A hétköznapokon a Budapest Arénában végzett fotóriporteri munkámból adódóan látásmódom többrétegű, mint aki csak az esküvői fotózásra lát rá. A 11 éves vállalati múlt ellenére a mai napig tanulom a „megfelelést” jelenleg az esküvőknek is, mert ezekből  sosincs két egyforma! 

 

esküvői galériák