Loading

Esküvői fotózás

esküvői fotózás

Esküvői fotózás

Esküvői fotózás, néhány gondolat amit fontosnak tartok veled megosztani.  A most olvasott oldal a te segítésedre jött létre, csakúgy mint az oldal, ezért kérlek nézz szét a többi írásom között is. Ha ezeket a sorokat olvasod, máris közelebb kerültünk egymáshoz. Görgess lejjebb ott találod a kérdéseket és válaszokat.

Számomra az esküvők szólnak..  Elmondják a történetüket. Amikor esküvőt fényképezek, mindig van bennem egy kis izgalom, mert sosem tudom előre, hogy milyen történet jön..

Esküvői fotózás – amit tudnod kell róla  

Esküvői fotózás - műteremtől - Párizsig! Nem szeretem ha fotóznak, nem vagyok fotogén! Nem kell görcsölnöd azon ha úgy érzed nem vagy fotogén. Vannak tippek amivel leküzdhető ez is. Ilyen például a jegyes fotózás mindenképp javaslom számodra a nagy nap előtt. Azért, hogy lásd nem eszlek meg, és kötetlen hangulatba tudjunk dolgozni “élesben” miután megszoktátok a kamerát. Az aznapi fotózásokon kevés az idő, így nemfogtok bénázni sem, hiszen akinek volt jegyes fotózása annak több esélye van a jó képekre méghozzá gyorsabban. A jegyes oldalon még azt is megtalálod,hogyan sminkelj vagy öltözz ehhez fel. A legfontosabb,hogy meglátod miről szól és hogyan zajlik a fotózás ezért nem lesz benned félsz vagy kérdés az esküvőd napján.

A kreatív fotózás miért szokott másik napon lenni?

Mert ilyenkor nem vagyunk időhöz kötve. Tehát a kreatív fotózás helyszínét akár 100 km-re is tehetjük. Melyiket választanád a két lehetőség közül?

  1. Ajánlok neked egy helyszínt akár egy kastélyban több órában készült profi kreatív sorozatot. Ráérősen, megfelelő fényekkel, és jó hangulatban.
  2.  A lakodalom helyszínei között rohanva, stresszesen leizzadva maximum egy órában készítünk néhány beállított képet.

Minőségben óriási lesz a különbség. Nem rajtam vagy rajtatok fog múlni, hanem a helyszínen és a rászánt időn! Nektek sem lesz aznap mindegy mire megy az időtök! Vajon mennyire lesz szoros a forgatókönyv? Az idő fontos tényező aznap, ezért kell tudnunk és betartanunk a pontos menetrendet. Mint látod, ez a kérdés az egyik meghatározó része az esküvői fotózásnak és a sorozatunk minőségének. (a kreatív fotózás témájáról külön cikkben is írok, helyszínekkel stb.)

Még egy érv. Egy ceremóniamester vagy vőfély maximum 10 percig köti le a násznépet. A fotózásra történő távozásunkkal keletkező másfél órás űrt ki kell tölteni valamivel erre figyelj! Egy állófogadáson általában el laposodhat az esemény. Esküvői helyszínek blogomban találtok olyan helyet, ahol megtartható minden a minőségi kreatív fotózáshoz. Így nem feltétlen kell másik napra tenni. De ettől függetlenül egy jól egymásra figyelő és hangolódó pár tökéletesen választott helyszínen, sokkal jobb fotósorozatot fog “produkálni”, mintha aznap a rohanásban készülne. A két drágább fotózási csomagomban nem feláras a másik napon történő kreatív fotózás. Így akár eltérő helyszínen is készülhet az esküvőtől! Rossz idő esetén mi történik? Rossz idő esetén (ha lehet) a tervezett időpont után tesszük a fotózást (nem ütközve egyéb esküvői dátumaimmal). A rossz idő rizikója benne van a pakliban. Ha kültéri sorozatot álmodtál meg ezzel számolni kell! Rendelkezésedre fogok állni drágább csomagok választása esetén még egy hétköznap is, ha ez bekövetkezne. Nem jelent problémát egy munkanapi kreatív sorozat sem, mivel vállalkozóként csak a fotózásból élek. Neked csak a ruhabérlet meghosszabbításáról kell gondoskodnod. Késő ősz és a téli hónapok alatt ne várj csodát, oda mindenképpen műtermet javaslok. Sőt a szeles, záporos tavasz eleje sem mindig alkalmas a kültéren megálmodott fotókhoz, ezzel számolj! Sok esküvői helyszín alkalmas beltéri sorozatra is!

 Esküvői fotózás Kérdések és válaszok!

Mennyi képet kapsz?

A leválogatások után egy átlagos időtartamú esküvő után hozzávetőlegesen 600-800 darab fotót kapsz kézhez. (esküvők időtartama és a nálam kiválasztott fotózási csomagok kép darabszámát nehéz egymásmellé tenni, eltérhetnek egymástól) Én igazából a minőség híve vagyok, mert senki sem néz végig a rokonságból 1000 darab képet. Én 600-700 darabból álló sorozatot elegendőnek tartok de ha több jó felvétel készül természetesen megkapjátok. Ne hidd el, hogy a darabszámban a lényeg! Értem ,hogy te szeretnél válogatni, de hidd el, elég ha megbízol bennem, eltudom dönteni melyik kép jó. Néhány ütős kép mindenkiben jobb hatást kelt mint sok középszerű. A gondos, magas minőségű és kritikus válogatás legalább annyira fontos, mint az exponálás (fényképezés). Engem a képeim után ítélnek meg, ezért fontos, hogy csak a legjobb felvételek kerülhetnek hozzátok.Képszámtól függetlenül természetesen vállalok kisebb esküvőt is. Volt olyan esküvőm, ahol mindössze 120 db kép készült és 70 db került átadásra (csak házasságkötés volt és néhány darab beállított kép a pár kívánsága szerint). Az átadott képszám függ a választott csomagtól és az esküvő hosszától!

 esküvői fotózás fotobese 2

Hogyan kapod meg a képeket?

A képek kis felbontásban valamely felhő szolgáltatótól lesznek letölthetőek (google drive,ms one live) tizenöt nappal az esküvő után. A nagyméretű fotókat usb 3 pendrive-on kapjátok meg, ezt a közepes és nagy csomagárak tartalmazzák. CD és DVD lemezt már csak külön kérésre készítek, az okos tv-n usb drive-ról lejátszható képek vagy esetleg slideshow sokkal kényelmesebb.

Slideshow-t is van a legnagyobb csomagban, mi ez? Az esküvői slideshow témát teljesen kitárgyalom a kék linken 🙂 Sajnos sokan ezen akarnak spórolni, ezért kivettem az olcsóbb csomagokból. Így nekem sem kell magyarázkodnom,hogy ezt ingyenesen adom(adattam).

Mikor kapod meg a képeket?

Huszonegy nappal (3 hét) az esküvő után már biztosan nálatok lesznek a kisméretű képek. A nagy méretűek átadása függ a szolgáltatásoktól is, például kértek -e fotókönyvet? Ezeket általában az elkészült fotókönyvvel, illetve a számlával adom át ami e-mailen érkezik.

Retusálva vannak a képek? (alap és extra retusról)  Alap retusálásra kerül az összes kreatív fotózáson készült kép és a közeli felvételek. (polgári, templomi) Mindenképpen jelezzétek ez irányú extra igényeiteket, ha lehet előre. Nem kerülnek retusálásra a távoli képek, a násznép, a nem megfelelő esküvői helyszín  és a csoportképek. Bőrhibákat javítom, de bőrbetegség eltüntetését vagy fogsor javítást például egy 1000 db-os fotósorozaton ne várjál el tőlem, hiszen ez rengeteg idő. Speciális esetekben el kell döntenem,hogy lehetséges -e egyáltalán a javítás.  (a teljes sorozaton az már extra retus szolgáltatás). Teljes testátalakítás, ruha átszabás, frizuraigazítás vagy a rokonság átalakítása a komplett esküvői sorozaton nálam nem fér bele. A fotózás rólatok szól, ezért a násznép részéről érkező igényeket nem veszem figyelembe. Azért tartom ezt fontosnak leírni, mert néha irreális, vagy magasabb árkategóriás elvárásokkal találkozom. Ha nem fogadod el magad, ha nem jól áll a ruhád, ha elégedetlen vagy a helyszín küllemével, akkor szent meggyőződésem,hogy ezen problémák megoldása nem a fotós feladata! Extra retus szolgáltatásom is létezik, két csomagban, ennek árazását az árak oldalamon találod meg. Itt testátalakítás a ruha egy egy hibájának elfedése is benn található az árban. Karvékonyítás, has és tokaigazítás emberi keretek között lehetséges ezeknél a csomagoknál.

Esküvői fotózás Kérdések és válaszok!

A nagy napotok “megfagyasztott” pillanatai remélhetőleg melegséggel fognak eltölteni, amikor újra nézitek a felvételeim, akár évek múltával is. Remélem, tudok érzelmeket kelteni, nemcsak benned, de azokban is, akik nem voltak jelen és látnak titeket a képeken. 

esküvői fotózás galériák

Kapsz esküvői fotókönyvet vagy albumot?

A Fine Art esküvői fotókönyvek opcionálisak és csomagfüggőek. Ha nincs a csomagban akkor Külön rendelhetőek, különböző méretekben léteznek (írtam kimondottan az olcsó és a fine art esküvői fotókönyv közötti különbségekről). A fotókönyv oldalon láthatod az árazásukat is. A szülőknek is szoktak rendelni egy–egy kisebb példányt. Nálam senki sem vár 2-3 hónapot az albumokra néhány hét alatt elkészül miután döntöttél a képek kiválasztásában. A fotókönyvek gyártása, elszámolása, számlázása külön történik az esküvőtől. Csak sakát esküvői fotóimból készítek könyvet, hozottból nem.

Mennyibe kerül? 

Árazásom publikus, régen itt volt látható, de az átláthatóság miatt áthelyeztem esküvői fotózás árak oldalra. Csomagok mindent fednek de ha kérdésed van ezzel kapcsolatban akkor keress meg!

Hogyan sminkeltess? 

Azért írom ezt le mert a jó sminkes munkája nagyon sokat dob a fotókon, de lejjebb láthatod,hogy nem mindig.Ezen a napon kötelező profi sminkessel dolgoznod! Ők tökéletesen el tudják dolgozni a színeket és fedni a bőrhibákat. Bár retusálni tudok, de teljesen kisminkelni nem.  Az esetek nagy részében fel kell készülnünk a vakus fotózásra, ezért azt javaslom, a szokásostól mindenféleképp erősebben sminkeltess (ne te, hanem profi). Vőlegénysmink: Kérlek ne! Nem tévesszen meg ha olcsó, vagy ha ingyen adják. Borzasztóan megkeseríti az életem. A férfiak izzadnak, sokkal inkább mint a hölgyek. Foltokban olvad le és folyik a nyári hónapokban a férfiakról. Nekem sok órás munka eltüntetni a károkat miatta. Van hogy megfogja az inget is. 30-32 fokban már nincs olyan smink és nincs olyan pasi akin fennmaradna. Pici púdert maximum.

Papírképek ára benne vannak a fotózás árában?

Szeretem papír képeket, de érdekesen alakultak a papírképek utánrendelései. A 2014-2016-os szezonban 1, azaz egy darab 30×45 cm-es printet rendeltek tőlem, ezért csak opcionális. Elő tudok hívatni, de egyeztetést igényel, mert MM és egyéb áruházláncok áraival nem szeretnék versenyezni, a minőség pedig drágább és nem is biztos,hogy látszik egy 10×15 vagy 13×18 cm-es képen. A másik amiért nem szeretem, mert engem nem annyira érdekel,hogy rokonoknak mennyi kép kell. (Ilyenkor előszeretettel rendeltek így: A bedöntősből 10 db-ot kérnék, aztán amin a Laciék vannak abból 3 db de ez nagyobba szeretnénk.. (szóval érzed milyen ez.. ezért rátok bíznám inkább) Nagyméretű, akár FineArt pintek természetes rendelkezésre állnak 30×45 cm-es szoktak rendelni a hálószobába az ágy fölé 🙂

Videózást is vállalsz?

Határozattan nem! Én csak a fotózási feladatokra koncentrálok. Természetesen tudok kollégát ajánlani, akivel szívesen dolgozom. Aki tiszteletben tartja az esküvőt és a kollégák munkáját. Nem mászik az közelről tánc közben rátok a kamerával.

Láttuk,hogy ketten fényképeznek esküvőn, vállalsz ilyet?

Egyenlőre nem. Saját stílusom van, ezt szeretném végig vinni az esküvőn, így egységes egész sorozatot kapsz amiért felelősséget vállalok. Egyedül sem maradok le semmiről. Speciális esetekben ettől eltérhetünk persze.

Segítők jöhetnek a fotózásra?

Igen egy darab barátnőnek semmi akadálya. Főleg az aznapi fotózásokra vonatkoznak a ezek a sorok, ahol nagyon kevés az idő. Néhány dolog amiért nem lékesedem más személyek jelenete miatt: Sajnos önkéntelenül rájuk(is) figyeltek a fotózás során és az esetek többségében emiatt mindenféle intimitás eltűnik köztetek a képeken. 3-4-5 ember vesz körül nem fogtok tudni elmélyedni az érzelmekben és egymásban. Ezt garantálom. Egész biztosan elveszik a varázs.. Ezáltal a pillanatok meghittségét nehezebben vagy egyáltalán nem tudom tükrözni a képeken. Az önmagát fotóztató ceremóniamester vagy a körülöttetek keringő videós engem zavarhat a munkámban, amire sokszor nagyon kevés időm van. Mindenbe beleszóló anyukák és anyósok is nagyon veszélyesek ilyenkor! 🙂 (Sajnos, az anyuka és menyasszony közötti veszekedésbe fulladt fotózásom is volt) Kérlek minimalizáld a jelenlévők számát, a sorozat nem a ceremóniamesterről vagy a videó klipről szól hanem rólatok. Legyen a szemed előtt, hogy a legjobbat szeretném és ebben igen is zavar a videós jelenléte (szerződésemben ez a tétel is szerepel már). A külön napon tartott fotózás időt adhat a videós kollégáknak is.

Kell a személyes találkozás?

Ma már van Skype,  WhatsApp és Viber is ( ezen elérsz +36209627224) . Ha tényleg velem képzelitek el az esküvőtöket  akkor következők miatt talán érdemes lehet találkoznunk:

  • Szeretném, ha megnéznéd az általam készített fotókönyveket. Így nem ér meglepetés a minőséggel és szerkesztési stílusommal kapcsolatban. A kézben tartott végeredmény sokkal jobb rálátást biztosít mint egy internetes jpg.
  • A részleteket szeretem átlátni és megbeszélni.
  • A fotós választása egy esküvőre érzelmi döntés is a részetekről, ha nem vagyunk szimpatikusak egymásnak, ne fogjunk bele.
  • Nem csak esküvői fotózás témában, de egyéb szolgáltatók terén is tudok neked segíteni. Rengeteg esküvői szolgáltatóval dolgozom, ezért a stílusotoknak és igényiteknek megfelelő kiválasztása gyorsan fog menni.
  • Szeretnélek titeket megismerni.  Azért mert nem tudom elképzelni a esküvői fotózást összhang nélkül, amely később az egész napon végig fog kísérni. 

Miért válassz engem az esküvődhöz?

Mesélhetnék neked a minőségről vagy technikai dolgokról, bármiről. De igazából a kreatív látásmódom lesz a hozzáadott érték az esküvődhöz. Ebben tudok más lenni, ha nem látsz a  fotókban különbséget, állj tovább, hiszen mindenkinek van már barát és ismerős, aki rendelkezik jó fényképezővel. Nekem az a dolgom, hogy megörökítsem és eltároljam azokat a pillanatokat, amiket nem tudunk megismételni többet. Ha nem a szívességbeli, hanem a határidőre szóló szerződéses profi munkát választod, akkor talán megválaszoltam a kérdést. Természetesen a fotózás feltételeit szerződésben rögzítjük, ami véd téged és a teljesítés végén természetesen számla is jár. Az látásmódomon túl a szakértelmemről olvashatsz az oldalon, hiszen az iparág minden aspektusát igyekszem érinteni a cikkeimben. A hétköznapokon a Budapest Arénában végzett fotóriporteri munkámból adódóan látásmódom talán más mint aki csak az esküvői fotózás -ra lát rá. A több mint 10 éves vállalati fotózási múlt ellenére a mai napig tanulom a szakmát és a „megfelelést” jelenleg az esküvőknek is, mert ezekből  sosincs két egyforma! 

Komplett sorozatok: esküvői fotók

esküvői fotózás galériák 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás