Esküvői helyszín: 12 dolog a kiválasztáshoz 

Hogyan választanék esküvői helyszínt? 12 dolog amit ha végignézel biztosan hasznodra lesz ha esküvői helyszínt keresel! Picit nosztalgikus hangulatban vagyok, mai fejjel és korban közel sem úgy, mint anno, az biztos. Hogy miért? Mert az azóta eltelt időszakban rengeteg helyen jártam. Megváltozott minden, új helyek nyíltak és a 90-es évek „vendéglátózását” ideje véglegesen elfelejtenünk. Elsősorban ezért is határoztam el az új oldal indításakor, hogy mindenképp foglalkozom az esküvői helyszínekkel.  Így próbálok segíteni a pároknak, hiszen rengeteg weblap van, ahol megtalálsz mindent a helyszínekről a leírásban, de akik írták a cikkeket, sosem jártak ott lagziban. És ez elég erős fegyvertény a részemről. 🙂

Esküvő helyszín Dabas Motel

Még nem írtam a blogban, de az itt található esküvői helyszíneken mind jártam. Ettem és ittam, sőt le is fotóztam neked. Még azon is elgondolkodtam, mennyire lehet veszélyes egy-egy gyermeknek az adott helyszín (általában van a vendégek között gyerek is). Minden valós, nemcsak a jó helyekről írok, hiszen a pénztárca nem egyforma, és vannak más szempontok is, mint a pénz! Jó néhány esküvő iparban töltött év azt súgja, hogy a pénz csak egy tényező a sok közül helyszín-választásnál (hiszen ha a kicsi középáras helyre nem fértek be 130-an, akkor hiába jó a helyszín). Minden ember más és mások az igények is, ezért nincs két egyforma álomesküvő sem! Ezért nem jelenthetem ki, hogy ez vagy az a legjobb ezért meg azért. Megpróbáltam fontossági sorrendbe tenni a dolgokat, lássuk:

Esküvői helyszín: 12 dolog a kiválasztáshoz 

1. A szabad dátum

Én az egész esküvőt a dátum / helyszín párosításával kezdeném, helyszínhez igazítanám. Úgy indulj el, hogy legyen nálad dátumból alternatív is! Nyugodtan lehet péntekben is gondolkodnod, hiszen sok helyszínen kedvezményes a pénteki és vasárnapi nap. Soktényezős dolog szülőktől a tiszteletesig, de biztosan összehozható. Logikusan gondold át, egy hosszú hétvége többet ér ebből a szempontból, mint egy közös vonatkozású dátum, ami jópofi. Ne essen ballagásra és útlezárással járó városi rendezvénnyel egy napra, abból nem lesz gond. Így biztosan megközelíthető lesz az esküvő és a fotózási helyszín is!

2. A vendégek létszáma

A létszám és az ültetés roppant fontos egy esküvőn. Le tudod-e úgy ültetni a násznépet, ahogy szeretnéd? Azonos rokonság és családok egyben legyenek? Esetleg kísérletezel az ismerkedéses vegyes ültetéssel? Körasztalok vagy hosszanti asztalok? Egy légtérbe elférjenek vagy két külön helyiségben üljenek, és ez zavarhat-e? Terekről lejjebb még írok.

3. Az esküvői helyszín ára

Nem a végére hagyom az árat, itt a helye! A dátum és a létszám már szűr, főleg vidéken. Leszűkül a helyek száma. Az emberek nagy részének jelentős tényező az ár. Nagyon is számít, ezért ez fontos. A választék és a minőség Budapesttől 50 km-re is jelentős,  9.000-23.000 ft/fő közötti árazás van ellátástól és csomagártól függően. Jelentős tényező ugyan az árazás, de van még néhány fontos szempont lejjebb!

4. Logisztika

Milyen messze van és van-e szállás? Nagyon fontos kérdések. Hiába találod meg az álmaid esküvői helyszínét, ha 150 km-t kell autóznia mindenkinek. Ezen kívül van e megfelelő minőségű és mennyiségű szállás? Ez is fontos, mert hiába a jó helyszín, ha mindenkinek utazni kell vissza is hajnalban! Itt főleg idősek, gyerekek vagy külföldi vendégek jelenléte lehet mérvadó. Ha ti is messzebbről érkeztek, semmiképp ne utazzatok éjszaka! Kell egy szoba nektek is, visszavonuláshoz, amiről a 7. pontban lesz szó.

5. Vendéglátás

Egy dologra biztosan emlékeznek az esküvőn, ha nem megfelelő. Ne a zenekarra és ne a vőfély dumáira gondolj. A kajára. A magyar imád enni. Az ételek és a kiszolgálás minősége a te első osztályú vonatjegyed a vendégeid (az új rokonok) megelégedettsége felé. Ha az ételek és a kiszolgálás rendben vannak, az egy olyan kiindulási alap, amivel örökké emlékezetessé tehető az esküvőd.

Esküvői helyszín 48 Étterem és bár

6. Belső kialakítás és terek, tánctér és terasz

A belső terek jelentősek lehetnek a hangulat szempontjából. Fura, ugye? Minél több helység van, annál többfelé szakad a násznép. Én a nagyobb, belátható tereknek vagyok a híve. Azért, mert egy ceremóniamester vagy a zenekar jobban tudja kontrollálni az esküvő menetét. Ilyenkor egy helyen zajlik minden és mindenki tud figyelni. Átlátható minden, semmiről sem maradok le fotósként. Két helységnél ez már nem igaz. A szintkülönbségek további nehézségeket okozhatnak az idősebbeknek, illetve a néhány ital után közlekedő mulatós brigádnak is. 🙂

A tánctér nem tűnik első ránézésre fontos dolognak, de hidd el, ha nem megfelelő vagy kicsi, gyorsan megöli a bulit. Én a teraszt szintén fontosnak tartom, nem a dohányzók miatt, hanem ha valaki nyugodtabban kifújná magát, itt nyugalmasabb beszélgetésekre is van mód.

 

Esküvői helyszín : a választás 12 tényezője

 

7. Egy szoba nektek

Kell egy hely, ahová vissza lehet vonulni, lerakni ezt-azt, ruhákat tárolni stb. Öltözős szoba nélkül egy roppant kényelmetlen rohanásban találod majd magad. Csak gondold el, mennyire macerás WC-re menni egy menyasszonyi ruhában, egy saját szoba kiváló erre is! 🙂

Esküvői helyszín menyasszonyi szoba

8. Polgári és a templomi esküvő

Remélhetőleg közel lesz mindkettő! A polgári ha lehet, a helyszínen legyen! Minél kevesebbet mozgatod a násznépet, annál komfortosabban érzik magukat. Egy dologra figyelj: 11:30 és 16:00 óra közé ne tegyétek, főleg szabadtéren (a fotózást se!), mert leolvad a smink és napszúrást kap a nép. Sajnos több ilyenen voltam, 38 fokban. Teljesen hangulatgyilkos tud lenni a fárasztó meleg, ha nincs árnyékolás, tapasztalatból tudom.

9. Esküvői helyszínre vonatkozó technikai kérdések

Meghatározni pontosan, mettől meddig maradunk! A ki és bepakolás fontos dolog, főleg ha egy forgalmas éttermet választunk. Ne legyen szemforgatás hajnal 3 kor,hogy miért vagyunk még ott.

Van-e technikailag minden (például ha vacsora előtt egy életút slideshow-t vetítenénk, kelleni fog vászon projektor stb.). De még komolyabb probléma lehet, ha külön bérelnetek kell a szabadtéri polgárihoz hangosítást (láttam ilyet is). Ezekre minden esetben fel kell készülni. Akár a zenekarral, DJ-vel egyeztetni, így elkerülhető az improvizáció és a blamázs.

10 Az esküvő stílusa és színvilága

Mondanom sem kell, hogy csak összhangban lehet jó esküvőd. A helyszínhez illő dekor és színvilág meghatározó lehet. A stílussal alaphangulatot tudsz teremteni önmagában a látvánnyal. Egy jó első benyomás már csak fokozható például az 5. ponttal!  Egy vintage helyszín lehet szép, de a nem megfelelő dekor le tudja rontani, hiszen a vintage esküvő az apróságokról és részletekről szól.

esküvői helyszín prímás pince

11. Zavaró tényezők

Sok helyen megfordulok, ezért megemlítem, hogy engem rettenetesen zavar, ha másik esküvő is van ugyanott (van olyan helyszín, ahol egyszerre 3 is szokott lenni.) Ha menyasszony lennék, fontos tényként kezelném, ha ez a nap csak rólunk szólna, és nem keveredne össze két násznép. Van, akit nem zavar, de én azt sem díjazom, ha egy helyszín vendéglátó egységként is nyitva van az esküvő napján. Mi közöm ehhez? Semmi, de te majd észreveszed, ha a pincérek figyelme megoszlik és nem csak veletek foglalkoznak.

12. Fotózhatóság

Álomesküvőnk tökéletes lehet a fenti pontokat betartva. Én esküvői fotósként még egyet ideírok. Ha nem jól fotózható az esküvői helyszín, nem sok élvezeted lesz évek múltán az esküvői képekben. Nem azt mondom, hogy egy sátras lagzi nem lehet szép. Da az, sőt nem derogál nekem. (Képzelj el egy új modern sátrat egy tengerpartra, vagy egy hazai hegytetőn pl a Bakonyban egy tisztáson, ahová egy földút vezet. Ez a kitelepülés egy speciális catering-gel olyan óriási exkluzivitást adhat, amit nem is biztos, hogy eszedbe jutna első blikkre. (Pedig van ilyen is.) A párok jelentős része még mindig csak aznap szeretne fogózkodni. Erről megpróbálok ugyan mindenkit lebeszélni, de ez lehetetlen feladat. Az igazán jó képek nem aznap szoktak készülni.

Ha mégis csak erre van lehetőség, akkor legyen olyan az esküvő helyszíne, ahol a kreatív fotózás is megtartható kompromisszumok nélkül! A helyszín és a képek hangulata pedig legyen méltó hozzád, hiszen erre készül az ember egész életében. Igyekezzünk kitalálni a fotózás időpontját, hiszen ha nektek csak délután 1 óra jó, az biztosan garantálja a rossz fotókat, a kékes rideg színeket, a mély arcárnyékokat. Ezeket szinte lehetetlen eltüntetni csakúgy, mint az izzadásod vagy a 38 fokban leolvadt sminket. (A retusálás nem új arc építését jelenti. ?)

+1. A kevesebb néha több

A fenti listában nem láttál extrákat mint kastély vagy tópart. Miért? Mert véleményem szerint az extrák a lista aljára valók, ha már minden pont teljesült. Csak hab legyen a tortán! Álomesküvőnk tökéletes lesz a 12 szempont betartásával. Ha ehhez még exkluzív környezet is társul, akkor biztos a siker (és igen, van ilyen is!).

Esküvői helyszín választás zárszó:

Ne sajnáld felkutatni a megfelelő esküvői helyszínt! Meghálálja majd a rá fordított időd, amikor nem kompromisszumos megoldásokat kell választanod a terveidhez, hanem minden igényed és álmod képes valóra váltani a kiválasztott esküvő helyszín. Ez egy olyan csoda lesz, amire életed végéig szívesen emlékszel majd vissza, méghozzá a rokonokkal! Nézd meg milyen esküvői helyszíneken jártam és mit írtam róluk, hidd el, találsz majd számodra is megfelelőt!