Esküvői magazin – ez történ a szezonban

 

Esküvői magazin cím talán túlzásnak tűnhet, de annyi minden történt ebben a szezonban,hogy találónak éreztem 🙂 Ez az oldal fotózásról szól, és az esküvőkhöz nyújt segítséget, de valahogy mégis most azt éreztem, hogy kell egy évzáró post (remélem nem túl hosszú). Amikor azt hittem, hogy vége a szezonnak októberben, akkor hirtelen lett egy novemberi esküvői fotózás is. A legjobb és a legrosszabb esküvői élményem is ebben a szezonban volt.

Mered vagy sem – esküvői magazin téma lehetne..

Mered vagy sem egy kérdés a párokhoz. A szezon vége felé találkoztam a jelenséggel. De volt lezajlott esküvőm is, ami teljesen más felé kanyarodott, mint gondoltam. Azon lepődtem meg, hogy  néhány fiatal pár mennyire nem meri vállalni magát és az elképzeléseit a saját esküvőjükkel kapcsolatban. Dabas és környéke egyébként is kiemelt ebből a szempontból, lássuk miét. A téma modern vs hagyományos esküvő. Többször sikerült végignéznem, hogy hogyan lett a modern esküvőnek induló dologból hagyományos vidéki lagzi. Hogyan lett ceremóniamesterből vőfély. Vagy hogyan alakult át az esküvő forgatókönyve. Miért érdekes ez?

esküvői magazin sátras esküvő

Egész egyszerűen azért, mert gyöngyűen végigkövethető volt számomra, hogyan engedtek a szülői nyomásnak a párok.. hogyan mondtak nemet saját vágyaikra elképzeléseikre. Hogyan vették rá magukat olyasmire a rokonok és szülők miatt, amit valójában nem is akartak. Tudom, hogy egy esküvő kompromisszumokról szól, legyen az menü vagy zene. Mégsem értem miért akarnak ennyire megfelelni másoknak az itteni párok (illetve mindenki másnak, csak a saját vágyaiknak nem). Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg esetben a szülők segítenek, legfőképp pénzzel. Emellett azt is tudom, hogy ennyi lehetőség sosem volt esküvő kapcsán, mint ma. 15 évvel ezelőtt még csak egyféle séma létezett, a kérdés a helyszín volt. Az esküvőnek rólatok kellene nagyobb részben szólni, nem a kötelező körökről. A ti örömötökről és arról is, hogy ti érezzétek tökéletesen magatokat. Csak akkor tökéletes egy esküvő, ha minden és mindenki olyan, amit elképzeltél, nem az ellenkezője. Ha megbeszélünk egy modern esküvőt és abból faluban menetelős hagyományos lagzi lesz, az igenis teljesen más dolog. Természetesen egy hagyományos lagzi is lehet jó, sőt inspiráló. Ilyen volt például Veráéké, ők hagyományost szerettek volna, rengeteg saját dekor ötlettel. Az általuk inspirált sátras esküvő cikkemet mobilról gépeltem be az ágyból, hajnali 5 óráig. Szóval bőven lehet jó, sőt átlag feletti ez is!

esküvői magazin különleges fotózási helyszín

Idekapcsolnám még a ceremóniamester és vőfély kalandokat is. Szintén merd vagy sem kategóriába került a “barát meghívása ceremóniamester helyett”. Rutin és tapasztalat nélkül ezt nem szabad elvállalni, ilyet ismerősre bízni nem szabad! Esetemben minden egyes intim pillant le lett rombolva, egy-egy besült szöveggel, egy-egy hülyeséggel. A násznép szét zavarva nekem a csoportképezés közben és sorolhatnám. Persze ha nem tűnik fel senkinek, akkor nincs baj, de ha mindenkinek, akkor ez probléma (nyilván a szolgáltatókon csattan az ostor, mint a leejtett kölcsön mikrofon stb.). Közeli barát esetén persze nincs reklamáció sem.. Ez főleg azért is kínosan bántó, mert megerősítést kap az éjfélkor már ittas amatőr, hogy amit csinál az jó. Ezt hangoztatta is, márpedig vele biztosan megvoltak elégedve, mert nem mondta senki, hogy rossz.. Nagyon nehezen követtük azt a napot, hiszen nemcsak én, de a helyszín, és a dj is folyamatos meglepetéseket kapott,amire nem voltak felkészülve. Például az üres terembe bekonferált torta (személyzetnek nem szóltak, hogy hozza be, csak álltunk ott.. stb).  Nagyon sajnáltam a párt, hogy nem látott még igazi és jó ceremóniamestert.

Volt vőfély kalandom is az idén. Őt vendégként anno profinak mondtam, de az elég régen volt. Amikor a menyasszony ír forgatókönyvet, az gyanús. Persze lehet, hogy a vőfély sem tudja, mit talál ki a menyasszony..

esküvői magazin esküvői autó Jaguar mark IV

Jaguar mark IV

Egy “nagy”esküvőn észen kell lenni. Egyszerűen nem értem miért kell 2x felvonulni a faluban, ha csúszás van. Azt én elhiszem, hogy jót akar a vőfély, de nekem és a párnak a fotózási idejéből vesz el, így belekényszerítve egy 40 perces kreatív sorozatba, ami megoldható, de itt keményen megizzadunk az egészben. Én egyáltalán nem veszem jófejségnek a párral szemben azt sem, hogy hagyjuk a haverokat a menyasszonytáncban több mint egy órát táncolni és 3 után kezdődik menyecsketánc. A profi attól profi, hogy figyel a párra, hogy ne hajtsák szét őket a menyasszony és menyecsketáncon, hogy az összeesés szélére kerüljenek. Attól profi, hogy figyeli a násznép igényeit is (akik malmoztak az elhúzott menyasszonytánc alatt) és a figyel a szolgáltatókra is (van ilyen vőfély.. lejjebb)

El lehet annyira csúszni időben, hogy nagyon mély sebeket lehet ejteni a menyasszonyokban ezzel. Semmiképen sem vőfély hibája volt, ő ment szépen végig.. Ennél az esküvőnél sok szervezési probléma volt. Hőség nem lett bekalkulálva és a násznép a templomiról nem a polgárihoz ment leülni, hanem inni. Aztán fotózásból visszajövet is meg kellett pihenni (hiszen 30 fok felett volt késő délután is) Az itt – ott fél órák alatt összejön akár több mint egy óra is. Ezzel nincs baj, ha van meleg konyha és nem kell a menüt a helyszínre hozni, ami ugye nem hűlhet ki. Így esett meg az elmaradt nyitótánc és az estére összeomló menyasszony esete. A problémák és saját szervezés súlya alatt könnyen meg lehet rogyni. Egy menyasszony nem tudja kézben tarnai az esküvő menetét nem az a dolga aznap, sajnáltam.

Esküvői magazin : Legjobb dolgok a szezonban 

Idén végre dolgoztam remek esküvői dj-kel (Kása Pisti vagy Dj Pete Logan marhajóvolt veletek srácok!), zenekarokkal (pl. RBT zenekar) és kitűnő ceremóniamesterekkel is! Barna Lacit pedig jó volt látnom, kíváncsi voltam hogyan lehet vele együtt dolgozni (hát szuperül!) De Street Gábor Hubával a közös dolgaink és beszélgetéseink is igen inspirálóak voltak. Vőfélyeket sem hagynám ki. Volt olyan eset, hogy másik templom címe szerepelt a forgatókönyvben és máshová mentek a videósok. Szerencsére időben sikerült visszahívni őket, a vőfélyünk Ipacs Zoli pedig gyönyörűen elhúzta feltűnésmentesen az időt ehhez. Sőt a fotózásra kevés időn is hozni tudott nekem, így megmentve a napot. Mindenképpen legkomolyabb teljesítményt láttam a szezonban helyzetfelismerésből. Videós kollégák veletek is jó volt például Honti Tibi, vagy Fekete Pali, Gercsó Balázs de egyéb szolgáltatókat sem felejtettem el, kösz mindenkinek az évet!

Nagyon sajnáltam, hogy volt olyan is, akikkel nem sikerült idén találkozni (sokakkal az első bekezdés okai folytán). Volt alkalmam látni Kis Grófót, nem gondoltam volna, hogy óriási bulit tud csinálni egy haknin, de bizony tud.

esküvői magazin kis grófó

Volt különleges esküvő és különleges fotózási helyszín is. Rengeteg autós esküvő is jutott. A legérdekesebb Attila esküvői autója volt. Régóta ismerem őt, de most meglepett ezzel a Jaguar mark IV –el. Csodaszép autó, hihetetlen micsoda minőségi anyagokat használtak akkoriban (kezdő felső kép). 

Esküvői magazin hírei az oldalról: 

Kapacitás és időhiány miatt megszüntetem a helyszínek blogot. Ugyan sokan olvassátok, mégis inkább fotós témákra illetve egyéb esküvős dolgokra fogok összpontosítani. Technikai változás, végre ki tudtam cserélni a lassú galériamotort az esküvői galériáknál a blogmotorra.

Esküvői fotózás csomagokból az esküvői slideshow kikerült néhány hónapja. Sajnos hiába írtam blogot róla, hiába adtam ingyen, többen direkt nem tudják mi ez, vagy nem kérik. Legdrágább csomagomban marad csak.

Közösségi média:  A céges FB G+ és insta oldalaimon marad minden ugyanígy. Újdonság a twitter (@fotobese), amit egyelőre nagyon kedvelek. Itt szoktam mást is postolni. Továbbra sem foglak selfikkel terhelni, mint egyéb esküvői szolgáltatók. Nekem semmi szükségem erre. Arra sincs, hogy ezzel validáljam az alkalmasságom vagy a megbízásaim, ezeket láthatod a cikkekben vagy itt az esküvői képeknél.

Szóval a szezon igen változatos volt a legjobbtól a legrosszabb esküvőig. Az örömtől, bulitól az összeomlásig volt itt minden. Kicsi 4 főstől a nagy 220 fős lagziig szintén jutott esküvő. Fotóztam sátorban és hotelben egyaránt. Csakúgy, mint pálinka főzdében és színházban (ráadásul egy napon!) Így telt a szezon, ez volt az esküvői magazin, aminek minden perce izgalom volt számomra az évben!