Hogyan válassz esküvői fotóst? 

Hogyan válassz esküvői fotóst? Jó kérdés,ha esküvő előtt állsz. Gyors éttermek, gyors autók, gyors kávé, ripsz-ropsz kapcsolatok. Ezek jellemzik korunkat, mint ahogyan az a rengeteg instant „szakember” is, akikkel tele van az internet. Garantáltan gyors munkát végeznek, de vajon ez a munka, meg is felel a megrendelők elvárásának? Persze a főcím kérdésére rávágható,hogy fotóst a képeiről és a fotók stílusa miatt választasz. Igen ez igaz, de szerintem van még valami itt. És most nem a fotózás árazására gondolok (az is fontos persze)..

Az élet sok területét áthatja ma már a fogyasztói szemléletmód, még azokat is, melyek valódi erényeket képviselnek világunkban. Egy esküvő például a gyorsasággal, pörgéssel szöges ellentétben álló értékeket hordoz magában, mint például a hűség, egymás mellett kitartás jóban, rosszban, a két fél szövetsége, mely egy életen át tart. Ez az esemény a kitartás, türelem és a valódi, mély érzelmek próbája lehet. Ez a próba, már a nagy nap eseményével kezdődik, sőt mi több, az előkészületekkel. Hiszen nem könnyű dolog mindenben egyetérteni párunkkal, kompromisszumokat kötni bizonyos dolgokban, valamiben engedni, valamiben pedig ragaszkodni az elképzeléseinkhez. Érdemes tehát jól átgondolni, és megszervezni a nagy nap körülményeit, hogy később kellemes emlékeket tudjunk feleleveníteni majd.

Min múlik még ez? Például a fotókon. Vannak olyan képek, amiket az ember elrejt inkább a szekrény mélyére, mint egy-két rosszul sikerült családi, vagy tini kori fotó. Az egy biztos, ha már elkészültek az ilyen képek, egyet lehet velük tenni, eltüntetni őket. Mit tegyünk, ha nem akarunk így járni az esküvői fotóinkkal?

Egy biztos, semmi esetre se kérjünk meg családtagot, hogy vállalja fel ezt a feladatot! A családtagok bármennyire is kedvesek, igyekvőek, nagy a sansz rá, hogy inkább a vendégek között a helyük. Ez megesett velem is. Hiszen közeli rokonoknál is csak jegyes fotózást csináltam.

Fenyőharaszt Kastélyszálló esküvő galambok

Hogyan válassz esküvői fotóst? 

Az „igazi” ebben a szakmában is fellelhető, és ha megtaláljuk, mind személyiség jegyekben, mind szakmai értelemben valódi kincsre bukkanunk. Egy megbízható fotós diszkrét, csendes, eltűnik a vendégseregben, mégis végig érezni a jelenlétét. Nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, amivel nem kérkedik, hanem felhasználja azt a munkája közben. Érti és érzi a nagy, és meghitt pillanatok varázsát és ügyességének köszönhetően meg is örökíti azokat. Olyan, mint egy jó nyomozó, szemlélődik és a megfelelő pillanatban lecsap, azaz kattint. Nem egy esetben készülnek vállalhatatlan, előnytelen, rosszul beállított pózokban képek. Ilyen fotóst találni is fogtok.

Előfordul, hogy izgalmunkban a nagy napon, azt sem tudjuk, hogy hívnak, merre van az előre és még mosolyogni is kell. Elvárt dolog, hogy kedvesek legyünk a vendégekkel és a legcsinosabbnak legyünk az összes nő közül. Valljuk be ez majdnem egyenlő a lehetetlennel. Mindenki azt nézi, hogy mit és hogyan csinálunk, milyen a sminkünk, a hajunk, a ruhánk, a lépteink. A jó fotós a legrosszabb helyzetekből is ki tudja hozni a legjobbat, hiszen a vállalható, szép momentumokra koncentrál. Jó beállítással kiemeli előnyeinket, okos, előrelátó ötleteivel végig segíti a napunkat. Érezhetjük ilyenkor magunkat sutának, éppen ezért nagy segítség, ha tudjuk, sőt érezzük, hogy egy láthatatlan szem/kéz igyekszik ilyenkor is a lehető legjobb pillanatainkat elcsípni, bármennyire is remeg a kezünk, és a lábunk az esküvő alatt. 

így válassz fotóst szerintem :

Még egy könnyebb, tisztább módszer arra, hogyan válassz esküvői fotóst? Tegyetek egy fotós főpróbát az esküvő előtt. A jegyes fotózás kiváló alkalom arra, hogy kiderüljön nemcsak a képek stílusa megfelelő nektek, hanem a fotós személyisége és megbízhatósága is! Válassz olyan fotóst az esküvődre, aki fel meri vállalni nemcsak a képeit, de megismerheted az elkötelezettségét és hozzáértését is. Publikusak az árai, nevével, arcával és cikkeivel pedig hozzájárul ahhoz, hogy te valóban egy jó szakavatott fotóst találj. Kössön szerződést, adjon számlát, így biztosan hitelesen vállalja majd az elvégzett munkát. Szerencsére nem mindenki kér előre pénzt sem (tudok olyat, aki csak teljesítés után 🙂 ) Hab a tortán: érdemes megnézni a fotósnak nemcsak az esküvői fotóit, hanem egyéb munkáit is. Azok is sokat elárulnak róla, látásmódtól a képi világig (akár nálam is a portfólió menükben)!

eskuvoi fotós

Ajánlott cikkek: