Kreatív fotózás 

Nem tudod pontosan mi a kreatív fotózás? Vagy hogyan történik és hol legyen? Természetesen ha csak fotókat szeretnél nézegetni azt is megteheted a galériákban, vagy van lejjebb találsz egy videó is!

Leginkább így definiálnám saját szavaimmal: Egy teljesen természetesnek ható beállított képsorozat, melyet az ifjú pár és a fotós közösen hoznak létre a fotós instrukciói alapján. Stílusa többféle lehet: klasszikus,humoros, vagy elegáns. (a beállított képeket készítésének is szoktátok hívni)

Miért van rá szükség? Azért,hogy legyen rólatok kettesben kép. Ahol csak ketten vagytok ez azért fontos mert az esküvői forgatagban szinte mindig lesz melleteket valaki. Nem lesz meg az érzelmi töltet és hangulat a fotókban.

Kreatív fotózás régen

  • Régen a fotók műteremben készültek. Néhány fekete-fehér kép a menyasszonyról és a vőlegényről, amit aztán bekeretezve a „tisztaszobában” a falra kiakasztottak. Később a technika fejlődésével megjelentek a színes képek, majd a videó is. Az esküvői fotózás még mindig a műtermi fotózásról szólt, természetesen bizonyos beállított pózokban. Esetleg már kimentek például parkban vagy egy nevezetes épület előtt készült egy-egy esküvői kép. Ezek általában akkor készültek, amikor a ritkaság számban lévő fotós odaért. Ezekből későbbi időkben már albumot raktak össze.
  • Amikor már a hétköznapi családoknak is volt fényképezőgépe, akkor már a lagzin is készültek fotók, így a rokonoktól is kapott vissza az ifjú házaspár néhány előhívott fényképet. Apukám is esküvői fotózással foglalkozott. Egy hétvégén volt, hogy 13 darab esküvőt fotózott le a 60-a s évek végén! Schwalbe kis motoron járta a környéket, filmes gépekkel a vállán. Még a 70’-es évek elején is csak néhány darab papír képet kaptak a megrendelők!

Kreatív fotózás ma

  • Ma már megváltoztak az igények. A legjobb sorozatok nem az esküvő napján készülnek. Akár több helyszínen és több időpontban is készülhetnek a képek és már nem csak beállított pózokról beszélünk. Több tengerentúli kolléga vallja, hogy “ne avatkozzon be a fotós”. Hagyja csak megtörténni a dolgokat.. Ez is működhet, de azt tapasztalom,hogy mi Magyarok nehezebben lazulunk el az esküvőnk napján.
  • Egy fiatal pár tapasztalataim szerint szereti a fotósra bízni azt, hogy mit kell csinálnia a kamera előtt. Van olyan is, hogy a van konkrét elképzelés mit szeretnének a fotókon. Nagyon tetszett például egyik párom ötlete, akik a fotózás napjára elhozták a menyecske ruhájukat is! Ez azért fontos, mert aznap nagyon ritkán készül kiemelkedő kép menyecske ruhában (gondold el hajnal fél kettő, ha épp nem izzadtok, akkor mennetek kell valahová, néhány percünk lesz erre, egy valószínűleg sötét helyen) 
Kreatív fotózás helyszínek elhagyott helyen

Kreatív fotózás elhagyott helyen

A kreatív fotózás miért jobb másik napon?

  • A legtöbb szép esküvői kreatív sorozat szinte sohasem az esküvő napján készül! Hogy mi ért? Mert aznap egész egyszerűen nincs rá elegendő idő. Se a helyszínek közt mozogni, se 2-3 órát fotózással tölteni.
  • A legfontosabb dolog: a fények! Az esküvő napján ritkán ideálisak mikor a fotózásra szánt idő van. Ezért gondold át a helyszín, fények és az idő faktor, csak így lehet jobb kreatív sorozatod! Én a legjobb időpontban a legjobb fényeknél szeretném a képeket elkészíteni.  A nyáron 11:00-15:00 óra között időszakban készül képeken mély árnyékokkal szabdalt arcok lesznek,csúnya déli kékes fényben. Egy ilyen sorozatnak nem fogtok örülni. Ezt nem lehet retusálni. Nyáron roppant fontos,hogy ne izzadjatok és ne olvadjon le a smink. Erre figyelni kell,hiszen elengedhetetlen,hogy jól nézzetek ki. Én szeretném a legjobbat kihozni magamból és belőletek is, ezért a teljes csomagban nem feláras ha a fotózást másik napon tartjuk! (csomagárakat az esküvői fotózás árak oldalon találod)
  • Néhány évvel ezelőtt nem volt akkora fejtörés egy esküvő lebonyolítása, mint manapság. A pénz kellett hozzá akkor is, most is, de megvoltak a hagyományok, amiket mindenki követett. Ezzel szemben manapság az a jellemzőbb, hogy ti szervezitek az esküvőt, annak ellenére is, ha a szülők segítenek anyagilag. Ez a ti napotok, amit felejthetetlenné szeretnétek tenni a rokonok, barátok számára. Ezért nagy figyelmet fordítotok az esküvő minden részletére és nem utolsó sorban az esküvői fotózásra és annak legfontosabb részére, amiről ez a cikk szól.
Kreatív fotózás vintage műterem

Vintage stílusú műterem – ősszel és télen ideális választás esküvői sorozatokhoz

Hol legyen? Lehet a kreatív fotózás az esküvői helyszínen is!

A hol az lehet egy közösen köthető  pont a pároddal, például ahol megismerkedtetek, vagy egyszerűen egy régi álmodat is megvalósíthatjuk. Ez lehet egy mesebeli kastélyban készül képsor vagy például egy lovas sorozat is. Sokszor az érzelmek vezérlik a helyszínválasztást, sokszor az időhiány vagypedig a kényelem. Egyvalami biztos,hogy én mindenképpen előre megtervezem a fotózásnak ezt a részét. Számomra ez nagyon fontos kérdés, hiszen ezen múlik az esküvői sorozat.  

Ha konkrét stílus fogalmazódott meg az esküvői helyszín kiválasztásakor, akkor kövessük ezt a stílust az esküvő helyszínének kiválasztásakor is. Legyen egységes a kép! Én javaslom hogy a ruhákat is ennek fényében válaszd! (például egy vintage helyszínhez nem illik számomra egy hagyományos abroncsos ruha, de kastélyba igen)

Vintage hangulathoz ajánlom, a Deák Udvarházat, itt tökéletes képeket lehet készíteni. Rossz idő, vagy egyéb helyszín esetén, pedig bérelhetőek vintage műtermek is! Ha ebben gondolkodsz téli esküvő miatt időben kell egyeztetni a bérlés miatt. A fenti kép is egy ilyen helyen készült.

Kastély helyszín: A Malonyay kastély ajánlom 100 fő környéki esküvőkre. Itt a beltér ugyan nem díszes de kívülről jól néz ki nagyon. Igazi esküvői sorozatnak pedig a Péceli kastélyt tudom ajánlani neked helyszínül. Nagyobb esküvőre pedig a Fenyőharaszt kastélyszállót tökéletes választás a fotósorozathoz és esküvőhöz egyben! Ha egy kastélyban lesz az esküvő, akkor nem csak bent, hanem a kastélykertben is kötelező néhány fényképet készíteni!

Ha tóparti esküvőt képzeltetek el a képről az sem maradhat le. Helyszínként a Nádas pihenőparkot ajánlanám. Az oldalon szétnézve rengeteg esküvői helyszínt találsz.

 

Fotózás kastélyban – másik napon – rövid videón láthatod a munkám

 

Pózok és beállítások.

Amit még a figyelmedbe ajánlok az a képek stílusa. Olyan fotóst válassz akinek stílusával azonosulni tudsz. Nem vagyok ellenzője a néhány vicces fotóknak, hiszen feldobják a sorozatunkat. Ennek ellenére alapvetően az elegáns maradandó stílust képviselem a képimmel. Számomra sokkal fontosabb,hogy akár 30 év múlva is vállalható felvételek készüljenek. Ennek megfelelően modern és vintage modell pózokat alkalmazom a leginkább. Fontos,ha van ötleted kérdez meg minden megvalósítani kívánt dologról. Így biztosan olyat fogtok kapni ami jól néz ki. Fa és oszlop mögül kikukucskálós 80-as évekbeli beállítások nektek is kellemetlenül kínosak lesznek egy modern sorozatban. Nem fogsz hasonlót találni nálam. Volt szerencsém Török – Magyar párost fényképezni, akik szinte mindent elpróbáltak előre. Konkrét elképzelésekkel jöttek a fotózásra, amin meglepődtem. (Egyébként roppant jó dolog lett. És mindemellett sikerült is tiszteletben tartanunk a muszlim hagyományokat amiről keveset tudtam.) Az esküvői fotóalbum-ban komplett sorozatokat fogsz találni, így eldöntheted rám bízhatod -e az esküvőd.

Segítők és egyéb személyek.

Kiemelt kérdéssé nőtte ki magát ez a dolog sajnos, az utóbbi idők tapasztalatai alapján. Az esküvői fotózás oldalon is írtam de ide tartozik.

Főleg az aznapi fotózásokra vonatkozik, ahol nagyon kevés az idő erre. Ezért nem szeretem egyéb személyek jelenlétét: Sajnos önkéntelenül rájuk(is) figyeltek a fotózás során és az esetek többségében emiatt mindenféle intimitás eltűnik köztetek a képeken. 3-4-5 ember vesz körül nem fogtok tudni elmélyedni az érzelmekben és egymásban. Ezt garantálom. Egész biztosan elveszik a varázs.. Ezáltal a pillanatok meghittségét nehezebben vagy egyáltalán nem tudom tükrözni a képeken. Az önmagát fotóztató ceremóniamester vagy a körülöttetek keringő videós engem mélységesen zavar a munkámba amire nemritkán nagyon kevés időm van. Mindenbe beleszóló anyukák és anyósok is nagyon veszélyesek ilyenkor! 🙂 (Sajnos, az anyuka és menyasszony közötti veszekedésbe fulladt fotózásom is volt) Kérlek minimalizáld a jelenlévők számát, a sorozat nem a ceremóniamesterről vagy a videó klipről szól hanem rólatok. Legyen a szemed előtt, hogy a legjobbat szeretném és ebbe igen is zavar a videós jelenléte (szerződésemben ez a tétel is szerepel már). A külön napon tartott fotózás időt adhat a videós kollégáknak is.

Kreatív, de nemcsak a fotózás..

Kevesebbszer esik róla szó, de nem születnek jó képek a kreatív látásmód nélkül! A technika és fotózni tudás felvonultatása sajnos kevés azokhoz a felvételekhez, amin érzelmeket szeretnénk megjeleníteni. Az évek alatt kialakuló és fejlődő látásmód sokkal értékesebb a pixeleknél. Egy aznapi esküvői fotózásba nagyon nehezen vihető plusz dolog, hiszen nagyon kevés rá az idő. Vagy lesz jó fényünk vagy nem, vagy van csúcs helyszín, vagy nincs. Ilyenkor is mindent megteszek az utómunka eszközeivel is, hogy változatos végeredményt kapjunk. Stílusomból adódóan megpróbálom nem túlzásba vinni, de egy egy fotósorozat karakteréhez nagyban hozzáfog járulni ez is. Nagyon remélem, hogy segítettem neked a cikkel, bepillantást nyerni egy picit ebbe a dologba. Mindenképpen érdemes az oldalamon szétnézned, mert az egész iparágat megpróbálom érinteni a cikkemmel.

További hasznos dolgok az esküvői fotózásról: esküvői fotózás

eskuvoi-fotos-fotobese-e-galeria-logo