Loading

Bio halászok

Projekt fotók

Bio halászok

Képsorozatom a lakóhelyemtől néhány kilométerre készült Az itt lévő „bio” halastavak lehalászását nézhettük végig. Hallottunk róla,hogy van felénk ilyesmi, így kíváncsian indultunk neki. A tavak a Kiskunsági Nemzeti Park területen helyezkednek el ahol  “hagyományos” körülmények között egyéb más állatok tenyésztés is zajlik. Érdekes volt látni, hogy nagyüzemi körülmények között nem hajóból történik a halászat.

Szinte Velencei tó nagyságú tavakat leengedik egy kisebb méretűbe, ami már a képeken is látható. Ezt már lehet hálóval húzni. A lecsapolt tó néhány tízcentis vizében is marad még a halakból. Ezeket az ideszokott halat fogyasztó madarak raktározták. Itt láttam először Magyarországon sast.

Mitől biohal a biohal? Hát az öko körforgástól és a természetes anyagoktól. Sertéstelep által szolgáltatott trágyalé kiváló a növényzetnek, ez pedig a növényevő halaknak a növényevők pedig a ragadozóknak. Alapvetően ritkán találkozik az ember karácsonyi asztalon ezekkel a jószágokkal, mert előállításuk drága, így javarészt külföldön „végzik”. Az előállításból adódó magasabb ár indokolt, hiszen jóval magasabb minőséget kap az ember.

Nagy köszönet Szomor Dezsőnek (tulajdonos) és Acsai Gábornak!

Készült: 2012