Street Gábor Huba mesél nektek 9 dolgot amit szerintem érdemes tudnod ha esküvőre készülsz és a kurjongató vőfély el szeretnéd kerülni. Az esküvői fotók elkészítéséhez én kellek. De az esküvő napján nagyon jól jön a segítség mert pl. programváltozás mindig lehet. Szeretek jó szolgáltatókkal együtt dolgozni akik megkönnyítik a munkám. Ezért kiemelten fontosnak tartom a ceremóniamester feladatkörét. Kell-e egyáltalán a 9 pont és az abban említett lebonyolító személy az esküvőre? Kiderül, olvasd el! 

A jó ceremóniamester 9 pontja 

Gondolj vissza az osztálykirándulásokra, amikor kb. 30 fő nekilódult a nagyvilágnak! Mindig volt legalább egy valaki, aki tudta – mert előre alaposan felkészült –, hol van a szállás, merre vezetnek a turistaútvonalak, mit mutat ebből a térkép, hol lehet frissítőt venni, mennyi a belépő stb. Pontosan ugyanígy kell, de legalábbis jól jön, ha van aki eligazítja, segíti a Nagy Nap menetét, résztvevőit, szolgáltatóit. Ismerek olyan fotósokat, akik nem is vállalnak olyan esküvőket el, ahová nem szerződtetnek minket.

ceremóniamester budapest lánchíd

Olyan, mint vőfély? Nos, funkcióját tekintve igen. Viszont ne számíts népies megjelenésre, versekre, rigmusokra, népi, olykor direkt szexuális, alázós-fogdosós játékokra, levesköszöntőre, lerészegedésre! (Félreértés ne essék, számos kiváló vőfély kollégám van, akik a mértéktartást, az udvariasságot, józanságot nem csak a honlapra kitett bemutatkozóikban űzik.)  Mit tud egyáltalán, mit fog csinálni, milyen a jó esküvő vezető, és mi előnyötök származik belőle, ha a 70-260 fős esküvői napra elhívjátok? 

Íme a 9 pont:  

  1. A jó ceremóniamester az esküvőn olyan, mint otthon a jó családfő: sokat látott, tapasztalt, gondosan odafigyel mindenre, hallgatnak rá, értéke, értelme van a mondandójának.  Ezért, ti mint menyasszony, vőlegény és az összes meghívott vendég biztonságban érzitek majd magatokat. 
  1. A ceremóniamester lehet olyan is mint egy barát: bolondozhatsz vele, kicsit flúgos, de megbízható, így lehet rá számítani, odasúgni, miben kell egy kis azonnali segítség. Ezért ti és a barátaitok is kényelmesen, feszélyek nélkül lavírozhattok majd az esküvőtökön. 
  1. A jól választott ceremóniamester, akár egy idegenvezető: az egész vendégsereget minden esetben tájékoztatja, és eléri, hogy mindenki részesülhessen abból a nagyszerű élményből, ami szemük elé tárul. Ezért valamennyi jelenlévő a megfelelő pillanatban, a megfelelő helyen, a megfelelő lelkiállapotban lesz jelen, senki sem marad le semmiről, és hozzá tudja tenni mindazt, amiért elhívtátok az esküvőre. 

Hubadúr ceremóniamester Nemzeti színház

Esküvői 9 pont! 
  1. A ceremóniamester lehet olyan, mint egy pedagógus: ismeri az „esküvői tananyagot”, a forgatókönyvet, menetrendet, az embertípusokat, a csoportdinamikát, és gyerektől-100 évesig képes a figyelmet lekötni, összpontosítani vagy szabadjára engedni a megfelelő pillanatban. Ezért minden korosztály érzi a törődést, amit a ti számlátokra írnak majd, hiszen a ti érdemetek, hogy ilyen szolgáltatót fogadtatok fel. 
  1. Mint egy gondnok: túlélőkészletével a legváratlanabb helyzetekre is fel van készülve, nem esik neki nehezére felszedni egy elejtett zsepit, ha épp arra vonul az ifjú pár, nem borzad el a mosdók ellenőrzésének misztikus kihívásától. Ezért a násznép valamennyi tagja bizalommal fordulhat hozzá segítségért, ahogy utána felhőtlenül szórakozhasson titeket ünnepelve. 
  1. Akár egy patikus: patikamérlegen adagolja a programokat, eseményeket. Szinte tudományos igényességgel figyeli, és tesz rá javaslatot, melyik programpont meddig tartson, mikor érkezzen/induljon. Természetesen el lehet tőle térni, de ő akkor is orvosi precizitással feltárja a várható – jó/kevésbé jó – következményeket, esetleg kockázatokat és mellékhatásokat. Ezért az esküvőn nincs fölösleges lődörgés, észrevétlenül minden a következő programpontra, helyszínre terelődik, és a vendégek sem érzik magukat folyamatosan rángatva, piszkálva. 

ceremóniamester müpa budapest

9 pont esküvőre 
  1. Ceremóniamestered lehet olyan is, mint egy kiváló kellékes a színházban: amíg a színpadon megy a dialógus, csata, addig a háttérben máris készíti elő a következő jelenetet. Amíg az esküvőn a vendégek polgári, vagy egyházi szertartáson könnyeiket törölgetik, az étteremben vacsoráznak, buliznak, addig a színfalak mögött szinte észrevétlenül egyeztet a többi esküvői szolgáltatóval, ellenőrzi a következő kellékek (pl. pezsgő, vetítés, torta stb.) bevethetőségét, készültségét. Ezért az esküvő vendégei ebből csupán azt fogják tapasztalni, hogy minden egymás után gördülékenyen, akadálymentesen és változatosan halad.  
  1. Ő egy entertainer: színes, valamit, főként személyeset hozzátesz az esküvődhöz, mértéktartóan és a párra állított reflektorfényt el nem lopva szórakoztat. Ami engem illet, nem beszélem végig az éjszakát, viszont minden párnak a sztorijából írok és elő is adok élőben egy ajándékdalt, egy vidám Hubadúr-dalt. Mint régen a trubadúrok. 

ceremóniamester parlament budapest huba

  1. A jó ceremóniamester korrekt: szerződést ír, a pénzmozgásról számlát állít ki, utána adózik. Nem kertel, felelősséget vállal, és komolyan veszi, amit csinál – minden bolondság, cinkosság, barátiasság, bizalmasság mellett. Ezért egyaránt képviselem a párt, a vendégek, szolgáltatók, egyszóval a rugalmas, színes, megható, vidám, könnyed, emlékezetes esküvő érdekeit.  

A 9 pontot megfogalmazta és önmagára nézve is kötelezőként értelmezte:

Street Gábor Huba – Hubadúr
ceremóniamester és trubadúr