Esküvői előkészületek azaz esküvő lépésről lépésre! 

Esküvői előkészületekről kérdezem a menyasszonyt, akkor az komoly fejtörést okoz. Akár 1000 dolog is megfordul a fejedben azonnal! Hogyan fogj hozzá a szervezéshez? Mit mikor érdemes beszerezni és elintézni? Az esküvő méretétől és költségvetésétől függetlenül ugyanazok a teendők! Az esküvői előkészületek komoly szervezést igényelnek.

Jól átgondolt forgatókönyvvel és átlátható költségtervezéssel könnyen megszervezhető az esküvő lépésről-lépésre. A cikkben a lánykéréstől kezdve az esküvő végéig terjedő időszakra listázom az esküvői előkészületeket. A cikkben több linket találhatsz, a kék szövegre kattintva egyéb infóhoz juthatsz az adott témában. Talán így elkerülöd a kapkodást és a rémálmot a nagy napon! Kezdjük a lánykérés után:

esküvői előkészületek 12 hónappal előtte

Esküvő dátumának kitűzése. Első körben derítsd ki vajon a családodnak jó –e a kiszemelt dátum.  Sok ismeretlenes a dolog, a dátum több mindent meghatároz.

Elképzelések a nagy napról. Mekkora esküvő amit elképzeltetek? Szabadtéri vagy benti, esküvői helyen tartod, esetleg sátorban? (Sátras lagzinál az időpont meghatározó, túl meleg, vagy túl hidegé válhat a sátor.) A stílus meghatározása is nagyon meghatározó (hagyományos lagzi, elegáns esküvő, tematikus dolog, esetleg vintage stílus?).

esküvői előkészületek sátras esküvő

esküvő lépésről lépésre 11 hónappal előtte

Költségvetési terv készítése. Az esküvő nagysága és létszáma meghatározó az esküvői előkészületek során. Ezen viszonylag korán gondolkodjatok el! A hely megtalálásához adok néhány szempontot, amire figyelj, ebben segítek neked az esküvői helyszín cikkben. Vedd figyelembe a polgári esküvő és a templomi ceremónia költségei mellett lehet, hogy lehet olyan vendéged, aki csak a ceremóniára lesz hivatalos, a vacsorára nem.

10 hónappal előtte

Polgármesteri hivatal. Az esküvő előtt 12 hónappal lehetőséged van bejelentkezni, lefoglalni az adott időpontot. A népszerű nyári szombatokon sok a foglalás, tehát időben jelentkezz be, amennyiben azt a polgármesteri hivatal házasságkötő termében szeretnéd megtartani, ne halogasd. Bejelentkezéskor egyeztessük elképzeléseinket a szertartásra vonatkozóan, vers, zene, élőzene. Ha az esküvőd színhelyén képzelted el a ceremóniát, akkor szertartásvezetőre van szükséged (róla lejjebb).
Vendéglista. Azért teszem előre, mert vidéken kiemelt jelentőségű. A vendéglista határozza meg az esküvő nagyságát és a színhely méretét, jelentősen befolyásolva a költségeket. Sokszor a szülők fizetnek mindent. Ezért a vendéglistába is belefognak szólni, ez természetes!

Az esküvői helyszínének lefoglalása. Ha olvastad az összefoglalómat a témában feljebb, akkor láthatod, nem biztos, hogy az számít, ha gyönyörű, vagy ha olcsó egy-egy hely. A kevesebb néha több. A lefoglalás kényes téma, mert sokszor már foglalt minden igényesebb hely, ahol el tudod képzelni az esküvődet. Sokan  a színhelyhez igazítják a házassági dátumot. Lényeges kérdés a szállás lehetőség és a távolságok is.

Anyakönyveztető / Szertartásvezető. Az anyakönyveztető a házasságkötő teremben vagy az anyakönyvi hivatalban dolgozik. Ő ad össze, ha a polgárid bent lesz a hivatalban aznap.

Nézd meg az esküvői képeket és kérj időpontot az esküvődhöz! 

A szertartásvezető, őrá van szükséged, ha a polgári szertartást az esküvő helyén szeretnétek tartani. Ő rugalmasabb, személyre szabottabb és akár többnyelvűen. Az ő munkáját megelőzi az anyakönyvi hivatalban hétköznapon tanúkkal aláírt hivatalos családjogi dokumentum.

Zene. Szükséges. Bevonulás  az anyakönyvi hivatalban.  

 Esküvő lépésről lépésre – esküvői előkészületek

Násznagy, tanú és a koszorúslányok. Kiemelt szerep jut mindhárom feladatkörre az esküvőn. Mindenképpen személyesen keresd fel őket. A násznagyi szerep hagyományos a vidéki lagzikon. Ezt a döntést az örömszülőkkel közösen szokták meghozni.

Zenekar/DJ. Felénk a jó zenekarokat hamar lefoglalják. Ezért a megfelelő szolgáltató kiválasztása időben történjen meg. Mulatós vagy szalon vagy party band stílusút választhatsz. Zenekar elterjedtebb felénk, mint dj. Ez igaz az esküvők menetére is, hogy hagyományos lagzi sűrűbben akad, mint modern esküvő (sajnos). Esküvői zenekar tipp.

Ceremóniamester vagy vőfély. Modern esküvőd vagy hagyományos lagzid lesz? Nem mindegy! A vőfély versben beszél, és hagyományos mulatós lagzikat vezet le. A modern és rigmusok nélküli moderátor a ceremóniamester. Kikérés és a klasszikus „csendesség” kiabálása nélkül. Ez urbánusabb megoldás, a modern esküvők része. Az esküvői előkészületek alkalmával személye nagy segítségedre lehet ha megfelelőt választasz! Ők komplett ötletekkel fognak segíteni!
Forgatókönyv készítés. Ha megvan, a ceremóniamestereddel elkészíthetitek az esküvői forgatókönyvet (a kék linken találsz hozzá sablont, itt látható hogyan áll össze a nap!). Ebben a szervezési feladatok pontos időrendben szerepelnek, amit folyamatosan frissíteni kötelező, mert mindenkinek muszáj képben lenni!

Fotós. Máris remek helyen nézelődsz, mondhatni megtaláltad! 🙂 Rengeteg infót találhatsz az oldalon a munkámról. Az esküvői fotós stílusa varázsoljon el! Az olcsó szolgáltatóval biztosan rosszul jársz. Hiszen senki sem fog emlékezni évek múltán, hogy az esküvőn milyen volt a vőfély vagy a zenekar, viszont a fotók megmaradnak. Fontos, hogy beszéljétek meg az elképzeléseid és legyen szerződésed is!Ha fotóst keresel máris jó helyen vagy, nézz szétnálam az oldalon!

esküvői galériák

Videós. A képviselt stílus tetsszen leginkább. A döntés a tiéd: klasszikus 3 órás lagzis videót akarsz (úgysem nézed meg maximum 1x) vagy egy egyórás vagy rövidebb klipet. Kössetek szerződést.

Fodrász és sminkes. Előre jelentkezz be és foglald le a szolgáltatót. Ők varázsolnak széppé a nagy napon, ezért mindenképp profival dolgozz! Jöjjön, házhoz a készülődéshez. Gondolj a koszorúslányokra és az örömanyára is. Az ő felkészülésük is roppant lényeges! Ha aznapi a fotózásunk, a munkájukban késni/csúszni tilos!:

Gyűrűk. Beszéljétek a gyűrűk kérdéséről is! A jegygyűrűd lesz az esküvőre szánt gyűrűd, esetleg másik? Esküvői gyűrűkről  írtam egy cikket, méghozzá arról,hogy mit, mikor hol és mikor viselj!

Menyasszonyi ruha. Az esküvői előkészületek egyik legfontosabb kérdése.Kölcsönzés, varratás vagy berizikózod az olcsó kínait? Egy a lényeg a stílusodnak megfelelőt találj, amiben jól érzed magad. Én a csináltatottból is rengeteg jót fotóztam. Fontosnak tartom, hogy illeszkedjen az esküvő stílusához. Kölcsönzőnél figyelj és gyorsan csapj le, ha tetszik valami. Egy ruhából egyet tartanak általában. Nagyon lényeges, ha a kreatív fotózást másik nap csináljuk, ezért kalkulálj bele a kölcsönzésbe a plusz 1-2 napot az esküvő előtt / után. Roppant fontosak a kiegészítők, fejdísz és az esküvői fátyol, ezektől leszel igazi menyasszony!

esküvő lépésről lépésre menyasszonyi ruha

Vőlegényöltöny. Teljesen harmonizáljon a menyasszonyi ruhával. Néha kifogható és jobb bérelni, néha sokkal jobb megvenni. Ha az vezéreli a párod, hogy később is hordható lehessen, egy alkalmi öltönnyel lesztek gazdagabbak. Véleményem szerintem inkább az öltözet különleges ünnepi jellege domináljon. Lehet teljesen egyszerű is, számomra az angolszász vidéki vintage stílus tetszik jelenleg a legjobban.

Esküvői előkészületek 

Koszorúslányok ruhái. Kezdjük Amerikát utolérni (de csak majdnem..). Divatos az „egy stílus egy szín”. (Majd ha kölcsönözni szernél 4 egyformát, akkor látod mit jelent a majdnem.) Akár érdemes csináltatnod is, stílus és szín alkalmazkodjon a ruhádhoz és a szín a dekorhoz!

esküvő lépésről lépésre 6 hónappal előtte

Dekoráció. Kérj tanácsot és árajánlatot virágosoktól / dekorosoktól. Mindenképp próbáld összhangban tartani a stílust. Az esküvői dekoráció cikkemben egy saját és egy profi által kivitelezett dekorról találsz nemcsak képeket, de a menyasszonyaim véleményét és elképzeléseit is!

Templomi szertartás (keresztény) be kell jelentkezned egyházi esküvőre. A jegyes oktatás is része ennek a felkészítő dolognak. Keresztény szertartások esetén lényeges, hogy mindketten meg legyetek keresztelve. Ha mégsem a tiszteletes / pap felvilágosít.
Táncoktatás. Ha nyitótánc szerepel majd a menetrendünkben ezért nemárt táncoktatóhoz fordulnotok. 6 hónap alatt biztosan megtanulod. 

Meghívók, ültetőkártyák. Remélem sikerül stílusosat választanod, ami megfelelően illeszkedik az esküvő hangulatához. Erre én rá szoktam fejelni a fotókönyveim borítójával és belső színvilágával is, hogy harmóniában legyen. Az elkészült meghívókat személyesen kell átadnod (kivétel a külföldi rokon vagy távol lakók, őket fel is szokták hívni). Érdemes felkészülten átadnod, amikor már tudod, pl. van–e szállás, és el tudod küldeni vagy feltüntetni a meghívón a közlekedést (autó, vonat, repülő) Ha létezik  nászajándéklistád, megemlítened már a hívogatáskor!

Szállások lefoglalása. A messziről érkező rokonok számára mindenképpen foglalj előre szállást!

Jegyes fotózás. Vágjatok bele! A fotókon kívül megismersz, ezen kívül mindenféle stressz, amit a kamera jelent még nektek, eltűnik utána. Az esküvő napján már sokkal nehezebb lenne a dolgunk, ha nem próbálnád ki milyen is az első profi fotózásod! Nézem meg jegyes fotózás oldalamat itt tényleg minden infót megtalálsz erről!

Nászajándék lista. Ha olyan dolgokat szeretnél kapni, amik hasznosak. Az Amerikai Egyesült Államokban hatalmas hagyománya van. Ott a nagy üzletláncokban is vezetheted magadnak elektronikusan. Ha megnézed a nászajándék cikkemet, leesik az állad, mennyi hülyeség létezik ebben a témában 🙂

Nászút lefoglalása. Miért érdekes? Néhány házaspár, akit ismerek, halogatta: „majd megyünk”. Hát inkább az itthon maradásokat látom… Kötelező szerintem. Én fél évvel előtte foglaltam le. Alig vártuk, egyik legnagyobb közös élményünk volt!

Esküvői autó. A templomi és polgári szertartás közötti közlekedésre szükséged lehet autóra, hintóra. eljött az ideje utána járnod! Itt egy remek cikkem az esküvői autókról.

A menü kiválasztása. Az étterem legalább legalább két menüre adott ajánlatot.  Az idő véglegesítéshez elérkezett.

A torta. Szinte minden esküvőn kötelező. A tortának rengeteg fajtája létezik. Manapság a 3 szintesből láttam a legtöbbet. Szintén érdekes a hagyományok szerinti grillázstorta is!

Próba haj, próba smink! Mert illik látnod, hogyan fog kinézni. Én mindig azt javaslom, hogy ha tudod, úgy időzíts, hogy másik napon tartsuk a kreatív fotózást. Például a lagzit megelőző napokban. Így erre a napra teheted a próbahajat és próbasminket is! Akkor egybe is eshet a próbahaj és próbasmink. Ezért is fontos, hogy az esküvő lépésről lépésre legyen megtervezve, hiszen a hajat sminket úgyis lefogod próbálni!

Házassági szerződés. Ha szeretnétek, eljött az ideje.

Vendégkönyv. Léteznek csodálatos szépek! Javaslom, jó érzés lesz majd elővenned 15 év múlva!

Ruhapróbák. Nemcsak a te ruhádat, hanem a koszorúslányruhákat is!

esküvői előkészületek menyasszony és koszorúslányok

 

Köszönetajándékok. Ideje megrendelned. Millió fajta létezik, biztosan a hűtőmágnes a legjobb? Érdemes szétnézned, én kaptam a nevemmel gravírozott poharat, amit napi szinten használok.

Menyasszonyi cipő. Ne csak vásárold, hanem járasd is be! A menyecskecipődről se felétkezz meg. Mulatós lagzinál vigyél tartalék, bejáratott cipőt is! Érdemes a menyesketáncra is tartalék cipővel készülni!

Tiszteletes. A templomi esküvő főpróbájának megbeszélése. Ebben a cikkemben megtalálod hogyan lehetnek tökéletes képeink a templomi esküvőn!

Ülésrend kialakítása. A vendéglista alapján vedd figyelembe a vacsora helyének adottságait, a meghívottak családjait, ismeretségeit, különös tekintettel a problémás kapcsolatokra

Esküvő színhelye. Véglegesíteni a létszámot, ha kell a szállást is! Pontosítani a menüt és időpontokat, hogy minden rendben legyen ilyenkor már mindenkinek vissza kellett jelezni!

Forgatókönyv. Mindenképpen frissítsd a tartalmát!
Legény és leánybúcsú. Megtervezni kikkel, mikor és hol legyen. Figyelj rá: nem szabad átjárni a két buli között 🙂  Figyelj erre, legalább kettő – négy héttel a lagzi előtt bulizz, azon a héten semmiképp!

Férfifodrász. Időpont egyeztetése a vőlegény részére.

Ruhapróba. A ruhát az összes kiegészítővel együtt próbáld fel!. Lehetőleg frizurával, sminkkel együtt, hogy láthassuk az összhatást. Vőlegénynek az öltönyt, inget, mellényt satöbbi felpróbálni!

esküvő lépésről lépésre - esküvői előkészületek

Esküvő lépésről lépésre – esküvői előkészületek – Ruhapróba

Forgatókönyv. Véglegesíteni minden legyen benne! Ha megvan, küld szét a szolgáltatók részére. Akinek észrevétele van, az jelezni fogja (például az esküvői előkészületek alkalmával néha elfelejtesz kalkulálni a fotózásra tervezett idővel!).

Kölcsönzős ruhát elhozni.

Esküvői előkészületek a nagy napra. Készíts elő mindent, a nagy nap nagy rohanás is! Ezért fontos, hogy ne kelljen keresned semmit reggel ha felébredsz! Készíts össze tűt, cérnát, mini smink (ha véletlenül elsírod magad, legyen mivel kiigazítanod!), zsebkendő, aszpirin, egyéb gyógyszer, stb. A szükséges iratokat, gyűrűket, a ruhákat… aztán már csak a pihi marad a nagy napod előtt ! 🙂

1-2 Nappal utána

 

A helyszínen a morzsapartit megszervezni vagy elhozni ami maradt. A kölcsönzős ruhát visszavinni!

 

1 Hónappal utána

Fotókat átvenned tőlem.  Közösen elkészítjük az esküvői fotókönyvet 🙂 Élvezni a nászutat!

 

Remélem hasznodra volt az esküvő lépésről lépésre való leírása. A leírtakról eltérhetsz, mindenesetre, kiindulás pontnak szánom az esküvődhöz.:)