Esküvői fotós film – az esküvői fotós

Esküvői fotós film, hogy mi csoda? Létezik! Nem is egy ilyen film ráadásul, de ez „a névadó”. Nemrég írtam meg az esküvős filmek postomat. Akkor merült fel bennem, hogy levadászom az esküvői fotós filmet és írok is róla! Szigorúan szakmai előítéletek vezéreltek, így megírtam ezt a szösszenetet.

A filmről:

Esküvői fotós (Bröllopsfotografen)

Színes, magyarul beszélő, svéd romantikus vígjáték, 113 perc, 2009

Rendező: Ulf Malmros

Robin az egyik svéd kisvárosban él és a helyi gyárban dolgozik. Amikor az üzemet bezárják, a férfi saját vállalkozásba kezd, esküvői fotós lesz. A fotózás végre igazán boldoggá teszi, és a fényképezőgépe “megvédi” a külvilágtól. Robint megbízzák egy gazdag pár esküvőjének a fotózásával Stockholm előkelő, Djursholm negyedében. A nagyváros erőszakosnak és vadnak tűnik Robin számára. Ám nem is a fővárosba való utazás jelenti az igazi nehézséget, hanem a társadalmi különbségek áthidalása, hogy közel kerüljön ahhoz a nőhöz, akibe beleszeretett.

Esküvői fotós film

Belenéztem a filmbe és 1 perc alatt magával ragadott a házból kilépő metál arc.. aztán gondoltam,hogy ő lesz a főhős. Picit zavart is, hogy később a karakterfejlődés oltárán feláldozták ezt a figurát. Nekem roppantul tetszett a rámenős vidéki bunkó metálgyerek. Felsírtam, amikor levágatta a haját és próbált társadalmilag beépülni gazdagok közé. És a vígjátékos fanyar skandinávos kezdés itt ment át társadalmi kérdésekbe és némi elfuserált romantikába is. A végig hazudozó erkölcsileg szinte lebomló karakter, aki nemcsak a környezetének, de már önmagának is hazudozik. A kínos és kellemetlen érzés ébresztésére tökéletesen alkalmas a film második fele. A szekunder szégyen fogalma értelmet nyer, hiszen a skandináv humorból is ízelítőt kapunk, ami inkább valami nyers kellemetlen valami, amit nem tudok hová tenni. Ezen a filmen nem segít a színészi játék sem, mert igen felületes (lehet a szinkron is). A főszereplő csaj viszont szép, de ezzel kimerült a pozitívum. . Szakmai szemmel természetesen hülyeség az esküvő után másnap átadott esküvői album. A film elején nagyon kedveltem a kamera munkát is.

Szóval megnéztem a filmet, hogy neked már ne kelljen. Mindettől függetlenül a film első fele rendkívül tetszett. Nagyon kedvelem a skandináv filmeket, ezt a sajátságos hangulatot a film első felében hozta is az „esküvői fotós”.