Esküvői fotósok hétköznapjai

Vajon az esküvői fotósok hétköznapokon mit csinálnak? Senki ne gondolja, hogy a fotós csak hétvégén dolgozik! Egy kis betekintés a hétköznapokba.

Manapság már péntektől egész vasárnapig zajlanak az esküvők, de nem ritka a hétköznapi sem, ezért ezeken a napokon biztosan elfoglaltak lesznek az esküvői fotósok. Ilyen fotózási munka a kreatív fotózás is, amit lehetőség szerint másik napra helyezünk, esküvő előttre vagy utánra. De többnyire az esküvőt megelőzően készülnek el. Egy-egy ilyen munkára az esküvői fotósok rászánnak legalább 2-3 órát, akkor ezeknek a fotóknak tökéletesnek kell lenniük, meg kell komponálni, ezért nem lehet velük kapkodni.

Egy esküvő rengeteg előkészülettel jár, szerződéskötéstől a képek és fotókönyv átadásáig tart a folyamat. A teljes átadás az esküvő után akár két hónapig is elhúzódhat (ez nem csak a fotóson múlik). Az előkészületek része az egyeztetés az ifjú párral. Első körben telefonon vagy e-mailben. Ez utóbbi előnyösebb, nincs fix időhöz kötve, másrészt így nyoma van a megbeszélt dolgoknak és nem fordulhat elő az, hogy mindenki másképp emlékszik. A személyes találkozásokra is a hétköznapokon tudnak sort keríteni az esküvői fotósok, hiszen a hétvégék munkával telnek általában. Ez az előzetes találkozás például remek alkalom az ismerkedésre, itt felmérhető már az összhang az ifjú párral. Jó a párnak is, mert egy ilyen találkozó alkalmával minden olyan kérdést feltehetnek, amire korábban még nem kaptak választ, vagy inkább személyesen szerették volna feltenni, esetleg a találkozóig fel sem merült bennük. 2018-ban megszaporodott nálam a skype megbeszélések mennyisége. Egy kitűnő, kényelmes megoldás, főleg a tőlem távolabb lakó párok használják ki. Ilyenkor beszéljük át az esküvői fotózást is. Alaposan elő kell készíteni, sokan nem számolnak ennek az idejével és helyével, ha aznapi fotózásban gondolkodnak. Tehát tervezés szinten félremehet a dolog. 

Az esküvő után 

Aztán, ha lezajlott az esküvő, akkor sort kell keríteni a fotók utómunkáira is. A profi esküvői fotósok nem a nyers képek sokaságát adják oda az ifjú párnak, hanem szépen leválogatják a fotókat, ha szükséges, retusálják (én retusálom a sorozat közeli képeit mind). Nyers kép átadás nem jöhet szóba, hiszen a fotóstól és az utómunka stílusától olyan a sorozat, amibe a megrendelő beleszeret. Októberre lemegy a fő esküvői szezon. Az esküvői fotósok zöme ekkor éri magát utol munka fronton. Nekem november elejéig kitartott a fotók és albumok átadása. Szóval nem unatkozunk, ugyanis hétköznap készülnek a fotókönyvek is. Ez az interaktív folyamat a menyasszonnyal közösen történik, ezért csak az kerül bele a drága fotókönyvbe, amit ő szeretne, nem pedig az, amit én gondolok. Ez számos e-mail váltást eredményez, viszont várni sem szeretek a menyasszonyokra emiatt. Az esküvőt megelőzi (hacsak lehet ajánlom is!) egy jegyes fotózás is, melyek lebonyolítása sokszor a szabad hétvégékre vagy vasárnapra esik. Ez minden kollégánál így van.

Esküvői fotósok, minden nap esküvőn? 

Persze azt senki ne gondolja, hogy az esküvői fotósok többsége csak esküvőkön fotózik. Ők is szeretnek több lábon állni. A „kollégák” nagyobb része másodállásban végzi ezt a munkát. A profik más jellegű fotózást is vállalnak, például portfólió fotózás vagy budoir fotózásokat. De napjainkban egyre felkapottabb például a lánybúcsú részeként fotózáson részt venni. A buli előtt a menyasszonyról és a barátnőiről vidám képeket készülnek. Aztán ott vannak még a családi és baba- vagy gyerekfotózások. Ezek az elfoglaltságának függvényében szintén hétköznap zajlanak.

Lánybúcsú

Lánybúcsú

A magam nevében:

Én a rendezvényfotózás területén dolgozom még, ez a téli időszakban aktív elfoglaltság. A vállalati események, évzárók, céges bulik 99%-ban hétköznap vannak, a november és december erről szól. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rengeteg koncert és sporteseményt is fényképezek, így nem unatkozom. Szintén a téli időszak szól arról, hogy a fotózások alatt felhalmozott, felesleges, rossz és le nem adott sok gigabyte képet töröljem. Aztán a szoftvereket majd a szervert és a pc-ket karban tartsam.

Mivel én egyelőre csak fotózásból élek ezért menedzselni kell a vállalkozást is. Marketing mellett számlákkal és az ezzel kapcsolatos dolgokkal foglalkozni. Ugyancsak a téli időszakra marad néhány elmarad projekt megvalósítása is. Ezen kívül az esküvői szezon végeztével többen workshopokra járnak, továbbképzés és fejlődés céljából. Jómagam ilyenkor tudom olyan külföldi kollégák munkáit átnézni, akiket nagyon kedvelek. Érhet meglepetés is, például Jerry Gionis insta profilján szinte több a nem esküvői kép 2018-végén! Azért is érdekes, mert a világ egyik legnagyobb neve esküvő témában. Többet láttam őt gépet reklámozni is a twitteren, változnak az idők. Azért beszúrok ide egyet, mert akad azért szép esküvői kép tőle: