Esküvői fotózás ötletek templomi esküvőhöz

Esküvői fotózás ötletek tempolomi esküvőhöz! Ez a szertartások legfontosabb része! Tanácsaim esküvői fotós szemmel – erről szól ez az írás. Ha megkérdezzük a menyasszonyokat, miről álmodnak kislány koruk óta?  A többségük biztosan azt válaszolja majd, hogy egy meseszép menyasszonyi ruhában végigvonulnak a templom csodaszép épületében. Ez az a pillanat amit a legtöbb menyasszony már elképzelt, akár évekkel az esküvő előtt. Végigvonulni a padok között, orgonaszó kíséretében az oltárhoz sétálni és férj illetve feleségként azokkal a szavakkal távozni, hogy „amit Isten egybekötött, azt ember szét nem választhatja” – ez a csodálatos a templomi esküvőben. Elsőre nem is gondolod, mennyi apró probléma akadhat. Mennyire elfajulhat a vendégek részéről néhány dolog ami megkeseríti a jegyesek és az én életemet! Az esküvői fotózás tippekben már írtam a jelenségről. De kifejezetten az egyházi szertatást érinti a leginkább ez a dolog. Először is a templomi bevonuláskor a profi elé ugró mobilos rokon problémája. Bevonulás egy van, ezt nem tudom megismételni, a pillanatot visszaadni. Remélhetőleg a hasonló eseteket segít elkerülni ez a cikk!

templomi esküvő budapest szent lászló tér 25

A polgári szertartás kelléke lett a mobiltelefonnal  / tablettel tolakodó rokon. Értem én, hogy ki akarja tenni a facebook -ra, meg emlék számára. Arra nem gondol, hogy neked az esküvői képeidet, nekem pedig a munkámat teszi tönkre. Az esetek 90%-ában ráadásul nem lesz jó fotójuk, mivel javarészt alkalmatlan rá a mobil vagy az amatőr gép. És biztosan nem rendelkezik a profi rutinjával…

templomi esküvő esztergomi bazilika szertartás

Ha gondolunk rá, akkor tehetünk a jelenség ellen. Egy apróság, amivel talán észreveszik magukat. Következőt kell tenned: beszerzel egy fekete táblát és egy krétával ráírt felirattal figyelmeztetheted a násznépet (de akár néhány nyomtatott papír is megteszi, ha feltűnő helyre van téve). Ennek felirata a következő:

Kérjük, hogy ne fotózz a ceremónia alatt! A legjobb fotóst és videóst választottuk!

Egy kis emlékeztető, hogyan is zajlik a egyházi szertartás (de úgyis hallod majd a jegyes oktatáson), aztán pedig az esküvői fotózás ötletek! 

Az esküvő menetéről érdeklődj a papodnál, lelkészednél. A szertartás hossza legalább 25 – 30 perc. Vidéken ha nászmisével (esetleg oltárkerüléssel) kéritek akkor legalább egy órás eseményt jelent. Az időzítés az egész nap tervezését befolyásolhatja.

Esküvői fotózás ötletek

Az ülésrend – mert fontosabb, mint ahogy elsőre gondolnád (ugyanis látható lesz a fotón és videón):

  • A vendégek töltsék fel a sorokat, ne üljenek hátra. Ha egyben tartod a násznépet, feltöltve a sorokat, akkor nagyon jól néz ki a fotókon és a videón is!
  • A tanúk üljenek elöl, mert rájuk szükség lesz. (Van olyan templom ahol mögöttetek ülnek széken)
  • Örömszülők szintén elöl kell, hogy üljenek az első sorban. A koszorúslányok mellettük vagy közvetlenül mögöttük. Erre azért (is) van szükség, hogy fotózni és videózni lehessen őket. A 2. 3. sort már nehezebb, mert szemből takarva vannak.

katolikus templomi esküvő vendégsereg

2 A ceremóniamester néhány praktikus információ után jelezze (még a szertartás előtt), hogy halkítsák le a mobilokat.

  • A véletlenül megszólaló telefon elveheti a pillanat varázsát, amiért igazából ott vagyunk.

3 Ha egy mód van rá, a vendégek ne hagyják el helyeiket, és ne fényképezzenek vakus fényképezőgéppel vagy mobillal még a helyükről sem – a ceremóniamester feladata a figyelmeztetés az esemény előtt.

Templomi esküvő Örkény

4 A be- és kivonulást mindenki próbálja meg a helyén maradva végignézni. Nekem rengeteg fotóm ment tönkre mobillal / tablettel a padsorok közé beugró rokontól. Ezzel abszolút megölik a megismételhetetlen pillanatot.

  • Először a gyűrűhordó gyerek vagy gyermek pár érkezik és viszi a gyűrűket a paphoz. Őt követik a koszorúslányok bevonulása. Ők egymás után lassan érkeznek.
  • Többféle módon vonulhat be a menyasszony. Általában az édesapák, azaz az örömapák kísérik lányukat az oltár elé, ahol aztán meghatottan rábízzák őt a vőlegényre. Elképzelhető ha az élet néha úgy hozza, hogy a menyasszony testvérével, vagy akár édesanyjával vonulhat végig a padsorok között.
  • Ha kitakarják előlem a menyasszonyt, azt nem tudom kiretusálni időzítésre figyelj ne siesd el! (sokan tévesen azt hiszik, minden retusálható, de hidd el, nem).

gyűrűhordó templomban

5 Ha élvezni szeretnéd a figyelmet (hiszen ezért vannak ott a szeretteid, rokonaid és barátaid), akkor lehetőleg úgy vonulj a koszorúslányok vagy gyűrűhordozó fiú után, hogy látható legyél (adj neki fél perc előnyt). Most foglak tudni lefényképezni. Elképeztően hatásos az üres folyosón készült bevonulós fotó.

  • Sajnos jártam már úgy, hogy a pap is bevonult közvetlenül a menyasszony előtt. Ezzel nem tudok mit kezdeni, a menyasszony egy képen sem volt “tisztán” látható a bevonuláskor. Sajnos takarásban volt a lelkész mögött, de még kifelé menet is a pap volt elöl. Ezt nagyon érdemes lebeszélned a szertartás előtt vele!

6 A templomi be- és kivonulás alkalmával (ez igaz a polgárira is) lehetőleg ne a földet nézd! Próbálj mosolyogva végigvonulni, méghozzá ne gyorsan! Több esküvőm volt ahol épp nem lefelé nézett a menyasszony ott vagy csukva volt a szeme vagy az őt vezető apukával beszélgetett EZT NE! Ezt a percet meg kell élni, egy szép lassú és méltóságteljes bevonulás jár hozzá! Ha csak lefele nézel, nem lesz értékelhető képünk! 

Esztergomi bazilika

Fogadalomtételek  

7 Nézz a párod szemébe! A z igazi érzelmekkel teli képek és videók ekkor készülnek. A fogadalomtételt a leendő férjednek mondod, figyelj csakis rá! Ezektől a pillanatoktól lesz tökéletes a templomi esküvő!

8 A gyűrűhúzás pillanatát is éld meg! Szent dolog, ezért szépen lassan húzzátok egymás ujjára, így biztosan meg tudom majd örökíteni számotokra ezt a fontos emléket!

  • A 2017-es szezonban a legnehezebb dolgom egy kis templomban volt. Nem volt hely elöl az oltárnál, de odajött 2db videós, sőt a menyasszony odakérte a koszorúslányokat is. Így gyakorlatilag egy helyre szögeztek. Nem tudtam mozdulni, az esketés végi kivonuláshoz pedig szinte át kellett gázolnom az embereken. Kis templomnál ne szervezz oda koszorúslányt, mert lehetetlen helyzetbe hozhatod a szolgáltatókat.
templomi esküvő budapest szent lászló tér

Budapest Szent László tér

9 A későn érkezőket hátul a ceremóniamester felügyelje. Csak úgy, mint a gyerekeseket, akik hátul foglaljanak helyet. Így biztosan nem zavarják meg a szertartás elején számomra legfontosabbnak tartott bevonulásod.

  • Szintén megtörtént eset, hogy az esküvői forgatókönyvben rossz templom cím szerepelt.

+1 Környékünkön divat, nemcsak az esküvel, vagy a misével egybekötött esketés, de az oltárkerülés is! Ez településenként akár több száz éves hagyomány is lehet. Az ifjú pár a szertartás végén kerüli meg az oltárt, majd ottmarad mellette. A hívő násznép követi őket, elindulnak az oltárkerülésre (ez a szertartás végén van). Ha megkerülték az oltárt kivonulnak a templomból, már nem ülnek vissza a helyükre. Ezzel nincs is baj, de ha bevonuláskor elétek megy a pap akkor oltárkerülés esetén kivonuláskor is elétek fog. Ilyenkor az ifjú pár jön ki utoljára a templomból. Másik hatalmas probléma, hogy a kivonulási képen (még ha megtudom is rendezni, mert emiatt sajnos már kellett) a padsorok teljesen üresek lesznek. Én hiszem, hogy a menyasszony nem azért álmodik erről, hogy üres teremben fotózhassam le ahogy egybekelt párként kivonulnak. Ha felétek nincs oltárkerülés attól még “áldozás” lehet a misével egybekötött esküvőn. Ilyenkor sokszor a szertartás végén van az áldozás, és ugyanazok lesznek érvényesek mint az oltárkerülésnél! Persze nem akarom túl lihegni csak felhívni a figyelmed, mert néha semmilyen használható ki és bevonuló kép nem készül, és nemigazán a fényképész hibájából.

 

Ha segíteni tudtam ezzel az írással, akkor lájkold, ha pedig esküvői fotóst keresel, a legjobb helyen vagy! 🙂 

 

Egy másik írás a témáról (az elején az a faterom 🙂 remek tábla témák találsz benne!)  Tiltanád, vagy engednéd,hogy más is fotózzon az esküvődön?