Esküvői fotózás szabályai

Esküvői fotózás szabályai cikkem kezdő esküvői fotósoknak írom. Elsősorban a házasulandók, főleg zömében menyasszonyok találnak tartalmakat nálam, mégis fontosnak tartok néhány gondolatot erről. Elárulom, néhány hibát én is elkövettem, aki olvassa annak már ne kelljen. Technikai tippek nem tartoznak az esküvői fotózás szabályai közé, csak praktikusak, természetesen megmondó ember sem szertnék lenni. Mivel feltételezem, ha esküvőt fotózol és el mered vállalni már tudsz fotózni. Nagy felelősség,hiszen az első csókból csak egy lesz. Gyűrűt egyszer húznak és az aláírás is akkor és csak ott történik.Néhány pontban összefoglaltam a szerintem fontos dolgokat, lássuk!

  • Az időzítés. Nem engedheted meg, hogy elkéss az esküvőről. Nemcsak tiszteletlenség, de egy esetleges fotókönyv készítésnél bizony hiányozni fog pár fotód.. Én inkább előbb érkezem és többet dolgozom. A készülődés képei előtt elkészíthetőek a helyszín és a tiszta terítés fotói. A zsánerképeket nem fogod vendégek között meglőni már.
  • Az esküvői viselet. Tartsd tiszteletben a párt és a nagy napot. Rövidnadrág, farmernadrág, póló viselése nem igazán javallott. Nem neked kell lenni a legelegánsabbnak az esküvőn, de figyelj oda, itt mindenki alkalmiban jelenik meg.
  • A hangokról. A használt vázakon kapcsold ki a hangjelzéseket.. Ha modern gépvázat használsz, akkor a „silent” zár mód alkalmazása a polgári és templomi szertartásokon kötelező! Szentségtörés a templomin az AF csipogás, ezenkívül természetesen a telefonod is legyen néma!
  • Tapintat a násznéppel. Főleg csoportképeknél légy észen. Sajnos jártam úgy, hogy megsértődtek azon, hogy ruházatot igazítottam vagy megemlítettem és ebből sértődés lett (később derült ki, megdöbbentett, aztán sikerült rendeznem az ügyet, de hatalmas tanulópénz az ilyen eset.) Mindezek mellett kitérnék arra, hogy próbáld meg teljesíteni, ha az idő engedi, az egyedi kéréseiket is!
  • Képek a násznépről. Ügyelj arra ,hogy mindenkiről legyen kép, vidéki esküvőn ez kötelező!
  • Kommunikáció a párral. Próbáld teljesíteni a pár kéréseit ha van. De csak ha megvannak a kötelező képek. Egész hihetetlen ötletek lehetnek, amik elvihetik az időt. Old fel a stresszhelyzeteket, légy vidám, érezzék magukat jól.
  • Kommunikáció a szolgáltatókkal. Az esküvői forgatókönyv alappillére a napnak ezért ez lesz a bibliád! Ez legyen a telefonon kinyitva, vagy kinyomtatva nálad. A szolgáltatók együtt tudják vinni az esküvő szekerét előre. Ha kilógsz, késel vagy hülyeséget csinálsz a komplett időzítés borulhat, ezzel pedig a többiekkel szúrsz ki! Én is megfizettettem volna vőféllyel a 03:15 kor kezdődő menyecsketánc túlóráit. Szerencsére egyre kevesebbet dolgozom hasonló (magukat sok száz lagzival felmagasztaló) amatőrökkel.
  • Legyél átlátszó. Figyelj arra ,h ne kelts feltűnést.. Akár dolgozz messzebbről telével. Mindig hagyj intimitást a párnak. Nagyon figyelj, hogy ne akadályozd a videós kollégát munka közben. A jobbak tiszteletben fognak tartani egy idő után, ha így teszel.
  • Akkor fotózz ha kell. Csak a legméltóbb pillanatokat fotózd. Evés közben vagy olyan szituációban, amin magadat sem tudod elképzelni, ne fotózz! (templomi áldozás, menyasszonyi öltözés, jókedvű mulató mámoros emberek 🙂 stb..)

Hirtelen ennyi jutott eszembe az esküvői fotózás szabályairól. Ha eszedbe jut valami nyugodtan várom kommentben.

Hasonló témákat az esküvői fotó kategóriában találhatsz.