Esküvői riport fotó az mi?

Az esküvői riport fotó fogalmával szeretnélek megismertetni, ha véletlenül találsz egy olyan fotóst akinél ezt látod, de nem tudod mi ez. A riport fotóhoz szerencsére 2006-óta van közöm, hiszen a Budapest Arénában rengeteg sport,koncert és egyéb eseményt örökíthettem meg.

Az elején néhány fogalom, hogy átfogóbb képet kapj:

Riport :A háborús hadi riportból lett. Alapvetése a valóság tényeinek rögzítése, valamint hűséges és igaz rekonstrukciója. A riportkép több alfajjal bír, politikai, szoció, sport stb.

Képriport (vagy esszé): Egy eseményről készült riport képek sorozata. A fotó esszé annyival több, hogy egy történetet mesél el.

Miből lesz ez esküvői riport  fotó?

Az esküvői riport fotó a fotózsurnaliszta megközelítéstől lesz az, ami. Ez pedig az események rögzítését jelenti folyamatosan, időrendi sorrendben. A fotós a nap lebonyolításába és menetébe nem szól bele, és nem irányítja azt. Egyszerűen hagyja megtörténni az eseményeket. A dokumentarista stílusú esküvői fotós a saját látásmódja szerint fogja megörökíteni a napotokat. Nagy koncentrálással és napotok tökéletes átélésével. A profi látásmódja és gyors cselekvőképessége miatt születik meg az esküvői fotó sorozat.

Az igazat megvallva roppant kevés olyan párral hoz össze a sors, akinél tökéletes választás az esküvői riport fotó műfaja. Azért mondom ezt mert ritkán állnak össze a tökéletes körülmények a magyar esküvőkön a helyszíntől a résztvevőkig. Sajnos a párok zöme nem viselkedik természetesen a kamera előtt! Ez érthető is, ha először vannak profi fotózáson, vagy pedig szaladniuk kell a nagy napon (ilyenkor nagyobb a stressz).

Két esetet mesélek el. Az első körben tömény görcsölés a másikban zökkenőmentesség volt a jellemző.

1, Legtöbbször menyasszonyokkal tárgyalok, 95% – ban ők bíznak meg. Ennél az esetnél is így történt. Gyanús volt, hogy minimális csomagnál is kevesebbet szertett volna és jegyes fotózást sem kért, sőt még pici ellenállást is tapasztaltam szinte minden téren.
Egyik Dj barátom ajánlott engem fotósnak és kizárólag telefonon érintkeztem a menyasszonnyal. A fotózáskor kiderült, hogy a vőlegény retteg a fotózástól. Nemcsak fotózni, de szerepelni is utál. Ezen kívül sajnos önkéntelenül megtett mindent azért, hogy ne készüljön elfogadható kép. Hihetetlen volt, a kreatív fotózás rendkívüli fejtörést okozott, ahol mellé nézéssel és rossz pózokkal nehezítette az életem (nem szándékosan). Az esküvői csoportképeknél is borzasztó szemforgatás, oldalra nézés és grimaszok tették 80%-használhatattlaná a képeket. Soha esküvőn nem termeltem ennyi rossz képet. Sok csoportkép után eltűnt, elszaladt és váni kellett még előkerül. Sokadik eset, sokadik könyörgés, hogy kérjetek jegyes fotózást! Talán ott kiderül mire számíthatunk és nem kell ennyit görcsölni egyik félnek sem! Rettenetes erőfeszítés egy szűk kétórás fotózáson 40 percet szánni arra, hogy hangulatba hozd a párt és oda tudjon állni a kamera elé. Ebben az esetben bármit tettem csak zavaró tényező lehettem. A saját szervezés ceremóniamester nélkül, valamint a kevés idő „de kellenek képek” nagyon nehezen hozza meg a várt eredményt (természetesen sikerült megoldanunk a helyzetet 🙂 )

2, A zsurnaliszta esküvői riport fotó Mekkája volt az esemény. Kedves pár, rendezett körülmények, gördülékeny görcsmentes örömóda egy ünnep. Amikor minden a helyén van, jó a szervezés és szinte zökkenőmentes minden. Ebben az esetben az időjárás kavart be. Szinte egy kinti képet sem tudtam készíteni a párról a szakadó eső miatt. Szerencsére a csoportképeknél már elállt. Kizárólag emiatt döntöttünk egy másnapi fotózás emellett. Amit nem bántam meg, nem készültem pózokkal, nem csináltam beállításokat sem. Egyvalami miatt nem volt rá szükség, mégpedig a szemmel látható, szinte tapintható szerelem miatt. Hagynom kellett őket sétálni és egymással foglalkozni ,csupán annyi volt a feladatom, hogy fényképezzem.

Konklúzió, az esküvői riport fotó egy gondtalan, jól szervezett esküvőhöz való, beállított agyonretusált képek nélkül. A fotózsurnaliszta meg fogja találni a jó képeket számodra, hidd el! Akkor válaszd ezt, ha a stílus tetszik és rátok vetíthető. Nincs rohanás vagy megfelelési kényszer, szülői akarat, a körülmények pedig jók. A párok zöme mindig tőlem várja a megoldást. Ott állnak felöltözve és kerek szemekkel néznek rám, hogy most mit kell csinálni. Ha nincsenek elképzelések és feszélyezve érzitek magatokat akkor inkább hagyatkozz a fotós instrukcióira.

 

Érdekelhet még: A legjobb esküvői fotós segítek megtalálni!