Esküvői videó – szükséged van rá?

Szükséges –e az esküvői videó? Ezt a kérdést még akkor is néha félve megkérdezik tőlem, fotóstól, amikor eldöntik, hogy nem lesz videós. Aztán olyan is van, hogy 3 héttel az esküvő előtt meggondolják magukat a párok.

Először is a legmaradandóbb esküvői videó élményemről mesélnék. Ez egy film Bese Laci nagybátyám lagzijáról való. Gyerekként látni magam a 70-es évek derekán vetítőgépes mozgóképen (talán super 8 volt) nagyon odavert. Hatalmas élmény volt látni anyámékat és persze Laciékat és a rokonokat is. A korszak, melyet megmutat ez a film vastagon az, amikor még nem volt elterjedve igazán a fényképező sem az esküvői videó.

A nosztalgia után nézzük a tényeket esküvői videó ügyben.

A fotó megörökít egy adott eseményt, adott pillanatban. A videó egy más világ, egy folyamat, ami több dologból épül fel:  hang, kép, vágás, kameramozgás. Amikor én nősültem még 3 vagy több órás felvételek voltak jelen. Vidéken ez van még szinte a mi napig. Itt (csakúgy, mint nálam a fotókon) kötelező minden rokonnak rajta lenni valahol képen és mozgóképen egyaránt. Hiába gondolnád, hogy modern a világ, ez olyan elvárás, amit be kell tartanunk a videós kollégákkal.

Mi a különbség az esküvői videós és cinematográfus között?  

Az esküvői videós: Folyamatos felvételt készít általában profi vállkamerával, mindent egyben felvesz, dokumentál, kevés vágással rakja össze végül a 2-3 órás filmet. Ebben benne van gyakorlatilag minden. Ezeket igénylik a vidéki nagymamák még midig. Az árak a kért szolgáltatásoktól függően: 130-200.000 ft között mozognak.

A cinematográfus: Rövid snittekben gondolkodik. Történetet mesél el röviden, ami követi az esküvő menetét. Ha lehet, több kamera állásból dolgozik filmszerűen általában 3 perces highlitot és egy 15-20 perces klipet készít, amiben csak a legfontosabb történések vannak benne mozifilmszerűen. Előre kitalált ötleteik vannak forgatókönyv szerűen,akár minibeszélgetések is szerepelhetnek a filmben. Az árak a kért szolgáltatásoktól függően: 300.000 től a csillagos ég.

Akkor most legyen esküvői videó? Sokan úgy gondolják, hogy legalább ugyanolyan fontos, mint a fotó, sokan pedig azt, hogy teljesen fölösleges és a fotókönyv úgyis sokkal hamarabb előkerül nézegetésre, mint a 2-3 órás nyersanyag. Igazából egyik nézőpontot sem lehet igazán megcáfolni.

 

Fotós szempontból összefoglalva: A fotósok nyilván azt szeretik a legjobban, ha senki nem videózik, és a násznépből senki nem fotózik az esküvőn. Ez a legkényelmesebb, de ez ritkán adódik meg. Sokszor akár 3 kamerás emberre kell figyelnem a polgárinál és a templominál, ami egyáltalán nem egyszerű (pl felső dabasi templom)

Magam ellen beszélek ugyan, de én az évek során megtanultam alkalmazkodni a kollégákhoz. Az esküvői képek a gépen vagy a fotókönyv lapozgatása teljesen másfajta érzést kelt, mint az esküvői film (bár összerakhatom slidshownak a képeket) Én a fotókönyvet szeretem a legjobban, hiszen ezt lapozgatva örök klasszikus stílusban tudom visszaadni az összetartozásotokat képekben.  Nekem bőven elegendő 12-14 óra fényképezéssek és koncentrálással töltött idő!

A ti szempontotokból nézve: Ha úgy érzitek szerintetek fölösleges a videós, mert a képeket jobban kedvelitek és inkább egy jobb fotóst tudtok megfogadni akkor arra biztatlak, válassz egy drágábbat! Ne kérjetek fel videóst csak azért, mert azt mondta valamelyik rokon. Ha nem találtok olyan megfizethető videóst, akinek tetszene a munkája, inkább ne kérjetek fel senkit, csak azért, hogy legyen. Több videós változatosabb és jobb videót tud készíteni, mint aki egyedül dolgozik, és még egy komplett stábbal is meg lehet találni a közös hangot, és meg lehet hagyni egymásnak a mozgásteret, mondjon bárki bármit.

A modern esküvői film teljesen más érzést kelt mint egy régi típusú. Egy rövid 3-15 perces látványosan vágott videó klippel a fiatalabbnak szerzel örömet, egy hosszú klasszikus videóval nagymamának, aki látni szeretne minden régi rokont!

Egyéb cikkem az esküvői fotó kategóriában találsz, ha fotóst keresel! (nagyon jó helyen vagy :)) !