Esküvői virágok fotós projekt

Esküvői virágok címet adtam ennek a cikknek, mivel az előző munkánk után úgy éreztük, kell élőszemélyes sorozat is, de az írás végén még visszatérek erre.

Előző cikkemben írtam, hogy az ókori görögöknél jegyezték fel a virágok és csokrok előfordulását először. A „koszorúslány” elnevezés is éppen innen ered, hiszen az esküvőn a pár által használt koszorúkat és virágfüzéreket a koszorúslányoknak kellett készíteniük, ahogyan a dekorációt is! Az esküvőn használt virágok számos kultúrában a szeretet és jókívánság jelei a mai napig. A menyasszonyi koszorú jelképként szerepelt az esküvőkön. Egyfajta korona szerepét töltötte be, mely a családok egyesítését jelképezte, ezért került fel a pár fejére a szertartás keretei között. Ezen szimbólum óriási reneszánszát a hippi korszak hozta el. Majd ismét előkerült, néhány éve újra óriási népszerűségnek örvend. Egy igazi vintage hangulatú esküvő elképzelhetetlen -e nélkül. A koszorú mindig harmonizál a menyasszonyi ruhával és a többi virággal, erre törekedtünk a sorozatnál is.

Esküvői virágok félkör csokor

Milyen virágokból készítettétek a különleges félkör csokrot és a fejdíszt?

A kézi kerek szalagos esküvői virágok alapja fűzfavesszőből van. A virágokat ragasztással rögzítettünk a “fa vázra”. Ennek a tartóssága körülbelül 24 óra. Ezekből állítottuk össze: fehér és lila kála, dendrobium nobile fehér orchidea, egy kis fehér apró sóvirág, apró fejű spray csokros rózsa, phalenopsis – lepkeorchidea, apró virágos lila orchidea, szatén szalaggal és brossokkal díszítve, és a zöld körítés ruszkusz és nyuszifül.

A virágkosárban mit láthattunk?

Ez eredetileg sziromszóró kosár feldíszítve. Rózsaszín hortenzia, fehér kála, gyönyörű telt virágú csokros rózsa alkotta. Aztán tettünk bele még festett díszkáposztát, egy kis fehér sóvirágot és kiállót. Zöldnek mimóza virág, aminek a levelét használtuk fel. A végére pedig már csak egy krémszínű szatén szalagot tettünk, amiből masnikat gyártottunk.

Esküvői virágok

Esküvői virágkosár és esküvői koszorú

Esküvői virágkosár – szín, érzelmekkel

A vőlegény zakójára tűzött virág megegyezik a menyasszonyi virágaival?

Általában igen. Harmonizálni lehet sőt kell is a vőlegényt a menyasszonnyal, csak így mutatnak jól mutatnak egymás mellett. Ha vegyes menyasszonyi csokorról beszélünk, akkor én mindig azt javaslom, hogy a virágok közül a legkisebbet válasszák erre a célra, hogy ne legyen olyan túlzottan nagy díszítése a zakónak, mert az nem mutat jól.Esküvői virágok tópart

Esküvői virágok 

Nem is olyan rég fényképeztem sátras esküvőt, amit az ottani vőlegény, Gábor és a menyasszony, Vera készítette el az esküvői dekoráció minden egyes darabját. Nemrég készült sorozatot a Levendula virág és ajándéknak. Aztán sokat agyaltunk ezen és duzzadt a projekt. Miért ne készíthetnénk olyan felvételeket, mint amilyenek a külföldi pinterest vagy insta oldalakon láthatóak? Angolszász területről szereztem egy-két ötletet a két, nem mindennapi kellékre. Egy modern esküvőn szerintem igenis van helye ezeknek. Viszont vonulós, hagyományos lagzihoz a kisebb csokor való inkább a másfajta fogás miatt. Megkértem Gábort, hogy nézzük meg, megvalósítható-e? A két angolszász területen elterjedt különleges kosarat és csokrot sikerült elkészíteni! Az esküvői virágok mellé már kerestünk modellt és profi sminkest is. Hiszen az élő személy el tudja varázsolni a nézőt. Közösen kerestük meg Késmárki Nikit. Ezután felkerestem Búzás Eszter sminkest is, aki szerencsére ráért és igent mondott!  Ugyan volt már közös menyasszonyom vele, de nem dolgoztunk közös projekten, ennek is eljött az ideje. Összeállt a csapat.

Esküvői virágok lila csokor

félkör esküvői csokor

A ruha kiválasztásának nem túl pasis feladata adja a legnagyobb fejtörést. Nem akartam kimondottan menyasszonyi ruhát. Én egyvalamit szerettem volna, ha a vintage feeling visszajön a fényképeken. Aztán szerencsére Niki megoldotta a kérdést. A kosár alapból tulipánt is tartalmazott, de kiszedtük mert ez nem tavaszi sorozat. Ezért külön látványelem lett, amihez sárga hátteret fényképeztem, méghozzá füst segítségével. A füstfüggöny dekorációt nehezen bírtuk, de végül elkészült a sárga hátteres fotó. A cikkből láthatod,hogy nem csak dekorációként fontos a virág, hanem nagyban meghatározza majd a megjelenésed is! A fotózást Táborfalván tartottuk a honvéd horgásztavon.

Mielőtt virág típust választasz az esküvődre gondold át a virágdíszek stílusát:

 • Menyasszonyi csokor – Esküvő fontos szeplője. Mindennel harmonizálnia kell,ruhával a komplett virág dekorációval és a többiek virágaival is. 
 • Házasságkötő terem
 • Templomi világdekoráció
 • Esküvői helyszín virágdísze
 • Asztal díszek – Szinben harmonizáljon a dekoráció virágdíszeivel!
 • Autódísz – A tapadókorongos díszek népszerűek, meleget sebességet kell bírnia bővebben: esküvői autódísz
 • Szülőköszöntő virágok – Dekorációhoz igazítsd
 • Virágbokréta a vőlegénynek, tanúknak – násznagynak és a vőfélynek vagy ceremóniamesternek – Harmonizáljon a menyasszonyi csokorral, ha lehet annak valamely virágából legyen!
 • Koszorúslány csokrok  – Általában egyformák. A menyasszonyi csokor virágából is található benne, Színben harmonizál a koszorúslány ruhával!
 • Dobócsokor – Több típus van, tömött kiesebb méretű hasonlít a menyasszonyi csokorra. Létezik több részes is. 

Az esküvői virágok jelentései: 

Szimbólumuk: A menyasszonyok egy része a virágok jelentését figyelembe véve választja ki őket. Előnyben részesülnek azok a virágok, amelyek szeretetet, romantikát és odaadást jelképeznek. Több virág azért közkedvelt, mivel sok színben megtalálhatóak, ezért a menyasszony kiválaszthatja magának azt a színkombinációt, amit éppen szeretne.

A csokor és koszorú készítésekor mindennek megvan a maga jelentése, íme néhány példa:

 • Körömvirág – nagyság és odaadás jelképe
 • Szalmagyopár – jó egészség
 • Bangita (bodzafélék) – fiatalságot és buzgóságot képviselnek
 • Lestyán – hűség
 • Mák – szomorúság, szeretet és vigasz
 • Kamilla – leánykori tisztaság, engedelmesség és egészség
 • Cickafark – engedetlenség
 • Nefelejcs – hűség, stabilitás a párkapcsolatban
 • Télizöld – az élet szeretete és a lélek halhatatlansága
 • Búzavirág – a lányos szépség és a boldogság megtestesítője
 • Mályva – a remény szimbóluma
 • Bazsarózsa – szeretet
 • Rózsaszín rózsa – higgy nekem jelképe
 • Kála – szépség
 • Havasi fátyolvirág – ártatlanság
 • Korall színű rózsa – vágy
 • Levendula – odaadás, boldogság, siker

 

Virág: Levendula Virág és Ajándék

Haj: Késmárki Nikolett

Smink: Buzás Eszter Lash Makeup Artist

Modell: Késmárki Nikolett

Fotók: fotobese

Nagyon köszönöm a közreműködőnek a munkát!

Ha tetszett oszd meg! Ha esküvő előtt állsz nézz szét a esküvői fotók között ahol sorozatokat találsz!