Fine art fotózás – gondolatok

Fine art fotózás stílusával kapcsolatos gondolataim osztom most meg, némi nosztalgiával.. Fotóamatőrként szinte mindenki találkozik a stílussal amit a látványos tájképekkel lehet a legjobban azonosítani. A fine art fotózás célja a mesteri kivitelezés a fényképek és fényképezés kivitelezésének tökéletes megvalósítása. A definíciót még a fototippes srácokkal próbáltuk emberi nyelvre egyszerűsíteni és meghatározni ezek szerint:

„ A fine art fotózás olyan képek készítése, amit te magad is a falra tennél ”

Jó szívvel tekintek vissza a múltba ahol a fine art fotózás stílusa nagy hatással volt rám kezdőként. Lelkes amatőr fotósként szerettem lassan elmélyülten kitalálni és készíteni a képeket a saját magam elvárásaim szerint. Megfogott a stílus, ezért lelkesen tanulmányoztam a műfaj nagyjainak a képeit és írásait is. Így megismertem azokat a neveket, akikre érdemes odafigyelni és meghatározzák a fine art fotózás stílusát mint például: Ansel Adams vagy Alain Briot.

fine art fotózás bese

2006 repülőgép park – EOS 20D

A fotós társadalomban sokan felosztották az idővonalat az Adams előtt és Adams utáni korszakra. Előtte nem tekintették művészetnek a fotót. Hiszen a fényképezés művészetté avanzsálásában Adamsnak a mai napig elvitathatatlan érdemei vannak. Természetesen hasonló egyéb ágak alkotói mint az általam kedvelt André Kertész munkái is sokat tettek azért, hogy művészetté váljon a fotó, csak picit máshogyan.

Adams a “valóság ragyogó költészete” néven emlegeti. Az általa képviselt tiszta fotográfia manipulálás mentes. Megalkuvás nélküli, nagygépes végletekig átgondolt fotográfia. Néhány könyvében esszéket ír, melyben kitér nemcsak a technikai részletekre, hanem a gondalatokra is amik elvezetnek a képhez. Elmélkedéseket tartalmaz arról, hogy mitől is lesz egy tájkép művészi alkotás és hogyan válik a fénykép önmagáért beszélő alkotássá. Még ha nem is vagyunk gyakorlott fotósok a könyvet olvasva útmutatót kapunk hogy új módon szemléljük és tapasztaljuk meg a körülöttünk lévő világot.

 

„A fényképen mindig két ember van: a fényképész és a néző.”

(Ansel Adams)

Ansel Adams: The Tetons and the Snake River

Ansel Adams: The Tetons and the Snake River

Fine art fotózást a legközelebb talán Alain Briot hozta számomra. Ő kitűnő író is. Az esztétika és fotográfia esszé sorozatának fordítása a közvetítéssemmel (és némi lektorálással) Debreczeni Mária kitűnő fordító munkájával készült el. Itt elolvashatod több részből áll: http://fototipp.hu/briot

Annyi inspirációt tudtam meríteni a sok írásból, hogy végül jómagam is megpróbálkoztam a FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique) fotóművészi diploma megszerzésével. Akkor még nagy részük print formájában került kiküldésre a pályázatoknak, melyeken bárki indulhatott és indulhat még ma is. Több lépcsőben és sok év alatt jutottam el a EFIAP/s diplomáig. Azóta már több nemzetközi FIAP patronált fotó pályázaton zsűrizetem is. 

Mit adott nekem a Fine Art fotózás?

Fokozatosan rávezetett a képnézegetésre, valamint a képeken és elkészítésükön való elgondolkodásra. A fotózásban való fejlődésemet és a fotós diplomákat és több mint 40 díjamat is mind neki köszönhetem.