Fotós árak – miért van ekkora szórás?

 

A fotós árak közötti eltérést sokan nem értik. Meglepő, de az emberek jelentős százaléka még csak különbséget sem tud tenni a jó vagy kevésbé jó munkák között, de ne szaladjunk ennyire előre.
Kimondottan az esküvői árakat (magamból kiindulva) veszem alapul, de a hagyományos fotós szolgáltatások árai is hasonlóan épülnek fel. Nem célom az fotós árak összehasonlítása, viszont a cikk egy kis bepillantást nyújt,hogy mitől találsz eltérést ezek között.

Mielőtt azonban utána néznénk az áraknak, érdemes azt számba venni, hogy mire gondoltok, ha csodaszép esküvői fényképekre vágytok. A minőségnek ára van, akkor is, ha ezt az összeget soknak találjátok. A fotósok felszerelése és munkája sokkal összetettebb és profibb jó esetben, mint hinnéd. Ez azért van, mert igyekszünk megfelelni a folyamatosan változó piaci elvárásoknak, extra igényeknek, természetesen a fejlődésnek, valamint a jobb minőség biztosításának is ára van. De nem feltétlen a drága felszerelés, utazás és tanfolyami költségek miatt lehet eltérés a fotós árak között.

Teljesen érthető, hogy más-más összegbe kerül az a szolgáltatás, amely csak a polgári szertartás és az azt követő fotózás idejét öleli fel, mint amikor gyakorlatilag a készülődés első pillanataitól a menyecsketáncig folyamatosan jelen van a fotós. Az én árképzéseim is így épülnek fel, csomagszerűen, a fotózással eltöltött idő függvényében.
Néhány pontban összeszedtem mégis, miért létezik az, hogy egy délután 14-től 01 óráig tartó esküvőre teljesen másak az árak. Egy egy ilyen esküvő fotózásának az ára 70.000-300.000 Ft között mozog.
1. Először azt gondolhatod, hogy a minőség miatt lehet más az ár. Ez részben igaz. Csak megfelelő felszereléssel lehet megfelelő minőséget produkálni. A drágább fotós árak feltételezik, hogy valakinek jobb, modernebb felszerelése van. A felszerelés ilyen esetben nemcsak a fényképezőgépeket érinti hanem a háttér dolgokat is, mint világítás, adattárolás stb. De kiábrándítalak, mégsem ezért van eltérés.

2. Valaki nem annyira modern felfogásban készíti a fotókat.. Például régebbi pózok, kevesebb és rosszabbul kinéző képek a portfólióban. A helyszín és a rászánt idő, így az esküvőre költött pénz is roppantul meglátszik a képeken. Ez is jelentős kitétel. Ilyenkor saját magán kívül a piac is beárazza a kitett produktumot.

3. Trendiség. Igen fontos tényező. Egy trendi felkapott szolgáltató többet tud kérni a munkájáért. Hiszen bármit kitesz, sok százan nézik, lájkolják, megosztják.

A legfontosabb: Minden szolgáltató kiépít maga köré egy brandet, akárcsak a nagyvállalatok. A brand mindenképp irányadó, modern vagy hagyományos esetleg gazdag, csillogó hotel helyszínt vagy egyszerűbb kisebb éttermi esküvőt tükröz.Nemcsak a produktumot árazza be a piac, hanem a love brandet is! Ez van akinek közösségi méda kommunikációból, van akinek a blog cikkből áll össze a megrendelők fejében.

Tehát egy drágább szolgáltatóval biztonságot, odafigyelést akár egyediséget kapsz, ami szinte garantálja a jó végeredményt!

A drágább ár modernebb felfogást, felkapottabb embert is jelent. Valószínűleg szerződéssel és számlával. (ellenkező esetben kerüld el az ilyet)

Más szolgáltatónál nem biztos,hogy így van ez. Hiszen van drágább dj, esküvőszervező vagy kartellben dolgozó “egyediségtől mentes” ceremóniamester is, akinek a munkájára nem igazán fog emlékezni senki az idő múlásával, mégis mélyen zsebbe kell értük nyúlni!

 

Egy érdekes cikk: Miért rossz válassztás az olcsó esküvői fotós