Fotós munka – ez történ a szezonban

Fotós munka a szezonban. Ez az oldal az esküvői fotózásról szól, és az esküvőkhöz nyújt segítséget, de valahogy mégis most azt éreztem, hogy kell egy évzáró post. Amikor azt hittem, hogy vége a szezonnak októberben, akkor hirtelen lett egy novemberi esküvői fotózás is. A legjobb és a legrosszabb esküvői élményem is ebben a szezonban volt.

Mered vagy sem – esküvői magazin téma lehetne..

Fotós munka a mered vagy sem egy kérdés a párokhoz? Mire gondolok? Teljesen más felé kanyarodott esküvőkre. Azon lepődtem meg, hogy  néhány fiatal pár mennyire nem meri vállalni magát és az elképzeléseit a saját esküvőjükkel kapcsolatban. Dabas és környéke egyébként is kiemelt ebből a szempontból, lássuk miét. A téma modern vs hagyományos esküvő. Többször sikerült végignéznem, hogy hogyan lett a modern esküvőnek induló dologból hagyományos vidéki lagzi. Hogyan lett ceremóniamesterből vőfély. Vagy hogyan alakult át az esküvő forgatókönyve. Miért érdekes ez?

esküvői magazin sátras esküvő

Egész egyszerűen azért, mert gyöngyűen végigkövethető számomra, hogyan engedtek a szülői nyomásnak a párok.. hogyan mondtak nemet saját vágyaikra elképzeléseikre. Hogyan vették rá magukat olyasmire a rokonok és szülők miatt, amit valójában nem is akartak. Tudom, hogy egy esküvő kompromisszumokról szól, legyen az menü vagy zene. Mégsem értem miért akarnak ennyire megfelelni másoknak az itteni párok (illetve mindenki másnak). Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg esetben igazán a szülők segítenek, legfőképp pénzzel. Emellett azt is tudom, hogy ennyi lehetőség sosem volt esküvő kapcsán, mint ma. 15 évvel ezelőtt még csak egyféle séma létezett, a kérdés a helyszín volt. Az esküvőnek rólatok kellene legnagyobb részben szólni, a kötelező körökrök pedig legyenek másodlagosak! A ti örömötökről szóljon és arról is, hogy ti érezzétek tökéletesen magatokat. Csak akkor tökéletes az esküvő, ha minden és mindenki olyan, amit elképzeltél. Ha megbeszélünk egy modern esküvőt és abból faluban menetelős hagyományos lagzi lesz, az igenis teljesen más dolog. Sőt olyan trend is dívott, hogy hírből tudtam meg később,hogy ez lesz. Természetesen egy hagyományos lagzi is lehet jó, sőt inspiráló. Ilyen volt például Veráéké, ők hagyományost szerettek volna, rengeteg saját dekor ötlettel. Az általuk inspirált sátras esküvő cikkemet mobilról gépeltem be az ágyból, hajnali 5 óráig. Szóval bőven lehet jó, sőt átlag feletti ez is!

esküvői magazin különleges fotózási helyszín

Idekapcsolnám még a ceremóniamester és vőfély kalandokat is. Szintén merd vagy sem kategóriába került a “barát meghívása ceremóniamester helyett”. Rutin és tapasztalat nélkül szerinted szabad ezt elvállalni, ismerősre bízni? Esetemben minden egyes intim pillant le lett rombolva, egy-egy besült szöveggel, egy-egy hülyeséggel. A násznép szét zavarva nekem a csoportképezés közben és sorolhatnám. Persze ha feltűnésmentes, akkor nincs baj, de ha mindenkinek, akkor ez probléma (nyilván a szolgáltatókon csattan az ostor pl.  a leejtett kölcsön mikrofon stb.). Közeli barát esetén persze nincs reklamáció sem.. Ez főleg azért is kínosan bántó, mert megerősítést kap az éjfélkor már ittas amatőr, hogy amit csinál az jó. Ezt hangoztatta is, márpedig vele biztosan megvoltak elégedve, mert senki sem panaszkodott, hogy rossz.. Nagyon nehezen követtük azt a napot, hiszen nemcsak én, de a helyszín, és a dj is folyamatos meglepetéseket kapott,amire nem voltak felkészülve. Például az üres terembe bekonferált torta (személyzetnek elfelejtettek szólni, hogy hozzák be, csak álltunk ott.. stb).  Borzasztóan sajnáltam a párt, akik megvoltak elégedve. Az igazi és jó ceremóniamestert teljesen más mint ő. Fotós munka ez is.

Vőfély kalandom is akadt az idén. Őt vendégként anno profinak mondtam, de az egy régi emlék.. Amikor a menyasszony ír forgatókönyvet, az gyanús. Persze lehet, hogy a vőfély sem tudja, mit talál ki a menyasszony..

esküvői magazin esküvői autó Jaguar mark IV

Jaguar mark IV

Különösen észen kell lenni “nagy”esküvőn. Egyszerűen értetlen vagyok, miért kell 2x felvonulni a faluban, ha csúszás van, vala Azt én elhiszem, hogy jót akar a vőfély, de nekem és a párnak a fotózási idejéből vesz el, így belekényszerítve egy 40 perces kreatív sorozatba, ami megoldható, de itt keményen megizzadunk az egészben. Én egyáltalán nem veszem jófejségnek a párral szemben azt sem, hogy hagyjuk a haverokat a menyasszonytáncban több mint egy órát táncolni és 3 után kezdődik menyecsketánc. A profi attól profi, hogy figyel a párra, hogy ne hajtsák szét őket a menyasszony és menyecsketáncon, hogy az összeesés szélére kerüljenek. Attól profi, hogy figyeli a násznép igényeit is (akik malmoztak az elhúzott menyasszonytánc alatt) és a figyel a szolgáltatókra is (van ilyen vőfély.. lejjebb)

rock and roll menyecske ruha

El lehet annyira csúszni időben, hogy nagyon mély sebeket lehet ejteni a menyasszonyokban ezzel. Semmiképp a vőfély hibája, ő ment szépen végig.. Ennél az esküvőnél sok szervezési probléma akadt. Hőség nem lett bekalkulálva és a násznép a templomiról nem a polgári szertartáshoz ment leülni, hanem inni. Aztán fotózásból visszajövet is meg kellett pihenni (hiszen 30 fok felett járt a hőmérséklet késő délután is) Az itt – ott fél órák alatt összejön akár több mint egy óra is. Ezzel nincs baj, ha van meleg konyha és nem kell a menüt a helyszínre hozni, ami ugye az esküvői vacsora ehüléséről szó sem lehet!. Így esett meg az elmaradt nyitótánc és az estére összeomló menyasszony esete. A problémák és saját szervezés súlya alatt könnyen meg lehet rogyni. A menyasszony nem tudja kézben tarnai az esküvő menetét, teljesen más a dolga aznap, sajnáltam.

Fotós munka : A legjobb dolgok a szezonban 

Idén végre dolgoztam remek esküvői dj-kel (Kása Pisti vagy Dj Pete Logan marhajóvolt veletek srácok!), zenekarokkal (pl. RBT zenekar) és kitűnő ceremóniamesterekkel is! Barna Lacit pedig jó volt látnom, kíváncsi voltam hogyan lehet vele együtt dolgozni (hát szuperül!) De Street Gábor Hubával a közös dolgaink és beszélgetéseink is igen inspirálóak voltak. Vőfélyeket sem hagynám ki. Olyan nap és forgatókönyv is létezett, hogy másik templom címe szerepelt a forgatókönyvben és máshová mentek a videósok. Szerencsére időben sikerült visszahívni őket, a vőfélyünk Ipacs Zoli pedig gyönyörűen elhúzta feltűnésmentesen az időt ehhez. Sőt a fotózásra kevés időn is hozni tudott nekem, így megmentve a napot. Mindenképpen legkomolyabb teljesítményt láttam a szezonban helyzetfelismerésből. Videós kollégák veletek is jó volt például Honti Tibi, vagy Fekete Pali, Gercsó Balázs de egyéb szolgáltatókat sem felejtettem el, kösz mindenkinek az évet!

Sajnáltam, hogy volt olyan is, akikkel nem sikerült idén találkozni (sokakkal az első bekezdés okai folytán). Végre alkalmam nyílt látni Kis Grófót, sosem gondoltam volna, hogy óriási bulit tud csinálni, de bizony tud.

fotós munka rendezvény Kis Grófó

Fotós munkám során láttam,hogy divat lett a különleges esküvő és különleges fotózási helyszín is. Rengeteg autós esküvő is jutott. A legérdekesebb Attila esküvői autója volt. Régóta ismerem őt, de most meglepett ezzel a Jaguar mark IV –el. Csodaszép autó, hihetetlen micsoda minőségi anyagokat használtak akkoriban (kezdő felső kép). 

fotós munka rendezvényen és esküvőn

Kapacitás és időhiány miatt megszüntetem a helyszínek blogot. Ugyan sokan olvassátok, mégis inkább fotós témákra illetve egyéb esküvős dolgokra fogok összpontosítani. Technikai változás, végre ki tudtam cserélni a lassú galériamotort az esküvői galériáknál a blogmotorra.

Esküvői fotózás csomagokból az esküvői slideshow kikerült néhány hónapja. Sajnos hiába írtam blogot róla, hiába adtam ingyen a divat most más. Legdrágább csomagomban marad csak.

sötétszürke vőlegényöltöny

Közösségi média:  Újdonság a twitter (@fotobese), amit egyelőre nagyon kedvelek. Itt szoktam mást is postolni. Továbbra sem foglak selfikkel terhelni, mint egyéb esküvői szolgáltatók. Nekem semmi szükségem erre. Arra sincs, hogy ezzel validáljam az alkalmasságom vagy a megbízásaim, ezeket láthatod a cikkekben vagy itt az esküvői képeknél.

Szóval a szezon igen változatos szezont zártam a legjobbtól a legrosszabb esküvőig. Az örömtől, bulitól az összeomlásig volt itt minden. Kicsi 4 főstől a nagy 220 fős lagziig szintén jutott esküvő. Fotóztam sátorban és hotelben egyaránt. Pálinka főzdében és színházban (ráadásul azonos napon!) Így telt a szezon, ez volt a fotós munka 2017-ben, aminek minden perce izgalommal telt számomra!