Kreatív fotózás 

A kreatív fotózás az vajon mi? Hogyan történik és hol?  Természetesen ha csak fotókat szeretnél nézegetni azt is megteheted a galériákban, vagy van lejjebb találsz egy videót is!

Leginkább így definiálnám saját szavaimmal: Egy teljesen természetesnek ható beállított képsorozat, melyet az ifjú pár és a fotós közösen hoznak létre a fotós instrukciói alapján. Stílusa többféle lehet: klasszikus,humoros, vagy elegáns. (a beállított képek készítésének is szoktátok hívni)

Miért van rá szükség? Azért,hogy legyen rólatok kettesben is kép. Ahol csak ketten vagytok jelen. Ez azért fontos mert az esküvői forgatagban szinte mindig lesz melletetek valaki. Nem lesz meg az érzelmi töltet és hangulat a fotókban enélkül. Persze meglehet ezek nélkül is lenni,de véleményem szerint csak “elkapott pillanatokból” szinte lehetetlen jó fotókönyvet készíteni.

kreaítív esküvői fotózás kalapos portré

Hogyan zajlott régen?


  • Régen a fotók műteremben készültek. Néhány fekete-fehér kép a menyasszonyról és a vőlegényről, amit aztán bekeretezve a „tisztaszobában” a falra kiakasztottak. Később a technika fejlődésével megjelentek a színes képek, majd a videó is. Az esküvői fotós munkája még mindig a műtermi fotózásról szólt, természetesen bizonyos beállított pózokban. Esetleg már kimentek a párral,például egy parkban vagy egy nevezetes épület előtt készült egy-egy esküvői kép. Ezek általában akkor készültek, amikor az akkoriban még “ritkaság számban” lévő fotós odaért. Ezekből a képekből későbbi időkben már albumot raktak össze.
  • Amikor már a hétköznapi családoknak is volt fényképezőgépe, akkor már a lagzin is készültek fotók, így a rokonoktól is kapott vissza az ifjú házaspár néhány előhívott fényképet. Apukám is esküvői fotózással foglalkozott. Egy hétvégén volt, hogy 13 darab esküvőt fotózott le a 60-a s évek végén! Schwalbe kismotoron járta a környéket, filmes gépekkel a vállán. Még a 70’-es évek elején is csak néhány darab papírképet kaptak a megrendelők! kreatív fotózás tópart

  Ma ilyen a kreatív fotózás

  • Ma már megváltoztak az igények. A legjobb sorozatok nem az esküvő napján készülnek. Akár több helyszínen és több időpontban is készülhetnek a képek és már nem csak beállított pózokról beszélünk. Több tengerentúli kolléga vallja, hogy “ne avatkozzon be a fotós a napba”. Hagyja csak megtörténni a dolgokat.. Ez is működhet, de azt tapasztalom, hogy mi magyarok nehezebben lazulunk el az esküvőnk napján.
  • Egy fiatal pár tapasztalataim szerint szereti a fotósra bízni azt, hogy mit kell csinálnia és hogyan kell viselkednie a kamera előtt (mert ez nem evidens nektek és ez rendbe is van). Van olyan is, hogy van konkrét elképzelés mit szeretnének a fotókon látni. Nagyon tetszett például egyik párom ötlete, akik a fotózás napjára elhozták a menyecske ruhájukat is! Ez azóta hagyomány nálam. Ez azért fontos, mert aznap nagyon ritkán készül kiemelkedő kép menyecske ruhában (gondold el hajnal fél kettő, ha épp nem izzadtok, akkor mennetek kell valahová, néhány percünk lesz erre, egy valószínűleg sötét helyen, vagy a táncparketten) 
  Kreatív fotózás vw kisbusz

  Kreatív fotózás vw t2 kisbusz

  Miért jobb másik napon?

  • A legtöbb szép esküvői sorozat szinte sohasem az esküvő napján készül! Hogy mi ért? Mert aznap egész egyszerűen nincs rá elegendő idő. Se a helyszínek közt mozogni, se 2-3 órát fotózással tölteni.
  • A legfontosabb dolog a jóképekhez a jóa fények! Az esküvő napján ritkán ideálisak amikor a fotózásra szánt idő eljön. Ezért gondold át a helyszínt a fény és az idő faktort. Csak ezzel a három dologgal lehet igazán jó esküvői sorozatod! Én a legjobb időpontban a legjobb fényeknél szeretném a képeket elkészíteni. Nyáron 11:00-15:00 óra között időszakban készült képeken mély árnyékokkal szabdalt arcok lesznek,csúnya déli kékes fényben. Egy ilyen sorozatnak nem fogtok örülni. Ezt nem lehet retusálni. Nyáron roppant fontos,hogy ne izzadjatok és ne olvadjon le a smink. Erre figyelni kell,hiszen elengedhetetlen,hogy jól nézzetek ki. Én szeretném a legjobbat kihozni magamból és belőletek is, ezért több csomagban be van építve ha a fotózást másik napon tartjuk! (csomagárakat az esküvői fotózás árak oldalon találod)
  Kreatív fotózás vintage műterem

  Kreatív fotózás ötletek: Vintage stílusú műterem – ősszel és télen ideális választás

  Hol legyen? Esküvői helyszínen?

  A “hol” az lehet egy közös pont a pároddal, például ahol megismerkedtetek, vagy egyszerűen egy régi álmodat is megvalósíthatjuk. Ez lehet egy mesebeli kastélyban készült képsor vagy romantikus tóparti sorozat is. Sokszor az érzelmek vezérlik a helyszínválasztást a fotózáshoz, sokszor az időhiány vagy pedig a kényelem vagy az anyagiak. Egyvalami biztos,hogy én mindenképpen előre megtervezem a fotózásnak ezt a részét. Számomra ez nagyon fontos kérdés, hiszen ezen múlik az esküvői sorozatod, nem a táncolós képeken. Kreatív esküvői fotózás ötletekből sok van, de számomra a letisztult elegáns stílus áll hozzám a legközelebb. (egy cikk miért nincsenek nálam vicces esküvői képek)

  Az árvalányhaj meséje

  Ha konkrét stílus fogalmazódott meg az esküvői helyszín kiválasztásakor, akkor kövessük ezt a stílust az esküvő fotósorozat helyszínének kiválasztásakor is. Legyen egységes a kép! Én javaslom hogy a ruhákat is ennek fényében válaszd! Legyakrabban menyasszonyok álaal keresett helyek: Kastély (hervegnős), Vintage (letisztult, esetleg Gatsby stílusú), tóparti, erdő – tisztás.

   

  Kreatív fotózás ötletek:  fotózás kastélyban – rövid videón láthatod a munkám

   

  Semmi bonyolult, a kreatív fotózásnál a helyszín és a rászánt idő a legfontosabb! Bízd szakértőre a tiéd!


  Pózok és beállítások amiket használok:

  Amit még a figyelmedbe ajánlok és fontos lehet számodra az a képek stílusa. Tudok alkalmazkodni hozzátok, de olyan fotóst válassz, akinek stílusával azonosulni tudsz. Én például nem vagyok ellenzője néhány vicces esküvői fotóknak, de mégsem találsz az oldalamon ilyet. Ennek ellenére alapvetően az elegáns és maradandó stílust képviselem a képeimmel. Számomra sokkal fontosabb, hogy akár 30 év múlva is vállalható felvételek készüljenek. Ennek megfelelően modern és vintage modell pózokat alkalmazom a leginkább. Fontos,ha van ötleted kérdezz meg minden megvalósítani kívánt dologról. Így biztosan olyan végeredményt fogtok kapni ami jól néz ki. Fa és oszlop mögül kikukucskálós “80-as évekbeli beállítások” nektek is kellemetlenül kínosak lesznek egy modern sorozatban. Nem fogsz hasonlót találni nálam. Néhány éve volt szerencsém török – magyar párost fényképezni, akik szinte mindent elpróbáltak előre. Konkrét elképzelésekkel jöttek a fotózásra, amin meglepődtem. (Egyébként roppant jó dolog lett. És mindemellett sikerült is tiszteletben tartanunk a muszlim hagyományokat amiről akkor elég keveset tudtam.)

  Vannak olyan megkeresések is (nagyon kevés) ahol nem szeretnének beállított képeket. Ez rendben is van. Csinálhatunk spontán képeket, de nagy részükön  eszel, iszol vagy beszélgettek. Készítettem ilyet. Természetesen ettől sem zárkózom el, de itt nagyobb a kockázata annak, hogy nem tudok egy szép esküvői fotókönyvet összeállítani a nap történéseiből. Hiszen ilyenkor nem lesztek “egyedül”. Felmerül jogosan a kérdés, hogy akkor milyen fotót tesz majd a nagymama a kredencre? Szóval néhány beállított kép mindenképpen kelleni fog. Másik problémám,hogy az esküvői helyszínek zöme alkalmatlan a spontán elkapott pillanatképekre. Beltérben ritkán működnek, kint pedig sokmindennek össze kell állnia ehhez. Ezeket azért gondoljátok át. 

  kreatív esküvői fotózás ötletek

  kreatív esküvői fotózás ötletek: színház

  Segítők és egyéb személyek.

  Kiemelt kérdéssé nőtte ki magát ez a dolog sajnos, az utóbbi idők tapasztalatai alapján. Főleg az aznapi fotózásokra vonatkozik, ahol nagyon kevés az idő erre. Ezért nem szeretem egyéb személyek jelenlétét: Sajnos önkéntelenül rájuk(is) figyeltek a fotózás során és az esetek többségében emiatt mindenféle intimitás eltűnhet köztetek a képeken. Ha 3-4 ember vesz körül, nem fogtok tudni elmélyedni az érzelmekben és egymásban. Egész biztosan elveszik a varázs.. Ezáltal a pillanatok meghittségét nehezebben, vagy egyáltalán nem tudom tükrözni a képeken. Az önmagát fotóztató ceremóniamester vagy a körülöttetek keringő videós engem mélységesen zavar a munkámban, amire nagyon kevés időm van ha aznap történik a fotózás. Mindenbe beleszóló anyukák és anyósok is nagyon veszélyesek ilyenkor! 🙂 (Sajnos, az anyuka és menyasszony közötti veszekedésbe fulladt fotózásom is volt. Itt az erősködő örömszülő akarta eldönteni, hogy a menyasszony hogyan is szerepeljen a képeken)

  kreatív fotózás budapest

  Kérlek minimalizáld a jelenlévők számát, a sorozat nem a ceremóniamesterről, barátnőről vagy a videó klipről szól, hanem rólatok! Legyen a szemed előtt, hogy a legjobbat szeretném és ebben igen is zavaró lehet a videós jelenléte. A külön napon tartott fotózás időt adhat a videós kollégáknak is. Ilyenkor nincs idegeskedés mint egy 60 vagy 30 percbe sűrített rohanásban, ahol szó szerint küzdenem kell a használható anyagért. Elképesztő,hogy faluban való menetelésre, felvonulásra örömmel hagytok időt a fotózásra pedig nem.

  Kreatív fotózás fontios télnyezője a látásmód! 

  Kevesebbszer esik róla szó, de nem születnek jó képek a kreatív látásmód nélkül! A technika és fotózni tudás felvonultatása sajnos kevés azokhoz a felvételekhez, amin érzelmeket szeretnénk megjeleníteni. Az évek alatt kialakuló és fejlődő látásmód sokkal értékesebb a pixeleknél. Egy aznapi esküvői fotózásba nagyon nehezen vihető be plusz dolog, hiszen nagyon kevés rá az idő. Vagy lesz jó fényünk vagy nem, vagy van csúcs helyszín, vagy nincs. Különleges dolgot szinte biztosan nem tudunk alkotni, természetesen ettől még lesznek képeid. Sőt mindent megteszek az utómunka eszközeivel is, hogy változatos végeredményt kapjunk. Ezt a stílusomból adódóan megpróbálom nem túlzásba vinni, de egy-egy fotósorozat karakteréhez nagyban hozzá fog járulni ez is. Adjatok időt a közös pillanatoknak és ezek megörökítésének, hiszen sosem tér vissza ez az alkalom.

  Nagyon remélem, hogy segítettem neked a cikkel, bepillantást nyerni a témába! Így eldöntheted szakértőre bízod -e az esküvőd fotózását 🙂

   

  Még egy cikk ami érdekes még: esküvői fotózás tippek