Sigma 50mm F1.4  DG HSM ART

Sigma 50mm F1.4  DG HSM ART megvásárlásán agyaltam. A régebbi 50/1.4-es Sigmám akartam lecserélni egy precízebb építésű darabra. Az előzőt évekig használtam viszont voltak hiányosságai. Nem gondolkodtam sokat mivel a gyári 50/1.8 nem volt túl jó a 50/1.2 pedig túl lassú és pontatlan optika, túl drágán. Viszont Sigma 50mm F1.4  DG HSM ART-ról csak jót hallottam.

Használatbavétel előtti preferenciáim:

– Vállalható súly
– Kompatibilitás a jövőbeli vázakkal
– Kiváló képminőséget és építést kerestem
– Használhatóbb, hangolhatóbb AF

Legfontosabb kérdés, amit fel kell tenni magunknak: Mire akarom használni?

 

Sigma 50mm F1.4  DG HSM ART

Én ezekre szerettem volna használni: Tánc, rendezvény és esküvő fotóra.

Miért Sigma? Mert igen előremutató fejlődés tapasztalható az újratervezett optikákon nemcsak építés, hanem képminőségében is. Ezenfelül bátran vásárolható a jövőbeli kompatibilitás miatt mivel házilag updatelhető (a régit csak a hivatalos szerviz tudta finom hangolni).

Sigma 50mm F1.4 DG HSM ART

Sigma 50mm F1.4 DG HSM ART – Mészáros Máté : Hinoki előadása

Aki már használt nagy fényerejű optikát biztoson tudja, hogy kis mélységélesség szép dolog, de veszélyes is a pontosság és az AF miatt. Annak idején pontosan ezen indokok mentén váltam meg a koncert és táncfotóra szánt 80/1.2 L től.
Az üveg súlya miatt annyira nehéz volt,hogy az AF motor ugyan tekergette de nem igazán volt jó akcióra. Én azt is kizárólag műterembe javaslom használni.

A 50/1.2 pedig szintén ugyanez megfejelve azzal,hogy még a minősége is rosszabb mint az új Sigmának.

A hangoláshoz a Sigma dokkolót és a Spyder lenscal eszközét használtam. Ez egy nagyobb fotósboltokban beszerezhető felkasírozott tesztábra. Ezzel és az usb dokkolón keresztül vezérelt AF szoftverhangolással kielégítő eredményt kapható. A vázban található beállításoktól sokkal széleskörűbben lehet beállítani. Az optika négy szakaszra van felosztva tárgytávolságonként. Így szakaszokhoz állítható az élesség (af micro adjustment).

Első néhány hét éles használat után azt tudom mondani, hogy kiváló optika.
Bár dolgoztam gyorsabb „ai servo” követéssel (70-200 2.8 IS II) már, de elmondható hogy rossz fényviszonyok között is kiválóan teljesít.  Annak ellenére,hogy szerettem volna egy még gyorsabb optikát a képminőség kárpótol. A kis mélységélesség miatt körültekintőnek kell lennünk és átgondoltan fotóznunk akcióban, de ebből a szempontból másik fix objektívek sem jobbak ezt tapasztalatból mondom.

 
Végítéletem 10/7 pont 
 

Néhány hónap után megváltunk sajnos egymástól pedig a képminőség kiválló:
 

  • Mert elég nehéz.
  • Mert nem kell a táskába még egy objektív (jelenleg gyári 24-70-re váltottam).
  • Mer inkonzisztens az AF (sajnos ezen semmi sem segít, mauálban világbajnok).
  • Mert a képminőség abszolút nem minden.